Zelenskõi: IAEA missioonile pole objektiivseid takistusi

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Lvivis kätlemas ÜRO peasekretäri António Guterresiga.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Lvivis kätlemas ÜRO peasekretäri António Guterresiga. Foto: STR/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles neljapäeval, et Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) missiooni jõudmisel Zaporižžja tuumajaama ei ole objektiivseid takistusi, edastas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Zelenskõi sõnul räägiti sellest varem päeval kolmepoolsel kohtumisel Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja ÜRO peasekretäri António Guterresega.

«Suurem osa arutlusel olnud punktidest oli juba uudistes. Tahan nüüd öelda paar põhiasja. Esiteks ei ole IAEA missioonil objektiivseid takistusi mitte jõuda Zaporižžja tuumaelektrijaama. Täna arutasime härra Guterresega selle missiooni parameetrite ja selle üle, kuidas saab väga kiiresti ja üsna turvaliselt läbi meie riigi vaba territooriumi legaalselt jaama jõuda,» rääkis Zelenskõi.

President rõhutas samas, et tuumaväljapressimise korraldaja ehk Venemaa ei saa kindlasti olla ühegi sellise missiooni «vedajaks».

«Venemaa peab viivitamatult ja tingimusteta lubama IAEA esindajad jaama ning ka viivitamatult ja tingimusteta oma väed jaama territooriumilt välja viima. Maailma võimuses on see tagada. Kui see ei ole maailma võimuses, siis Venemaa hävitab selle rahvusvahelise korra,» hoiatas riigipea.

«ÜRO peab tagama selle strateegilise objekti julgeoleku, selle demilitariseerimise ja täieliku vabastamise Vene sõduritest,» ütles Zelenskõi avalduses vahetult pärast kohtumist Guterresega. Ukraina president kritiseeris ka Venemaa sihilikke rünnakuid tuumarajatisele.

Vaenlane on kontrollinud tuumajaama alates 4. märtsist. Venelased on tuumajaama territooriumi korduvalt tulistanud ja isegi mitmeid rajatisi kahjustanud.

Ukraina võimud palusid konflikti lahendamisel abi Rahvusvaheliselt Aatomienergiaagentuurilt. Tuumajaama ümber tekkinud pinged on põhjustanud maailmas hirmu tuumakatastroofi ees.

ÜRO peasekretär Guterres hoiatas neljapäeval, et Vene vägede käes oleva Zaporižžja tuumajaama kahjustamine oleks enesetapp.

Guterres ütles, et olukord tuumajaamas teeb talle väga suurt muret ja jaam tuleb kindlasti demilitariseerida.

«Asjadest tuleb rääkida nii nagu need on ehk igasugune võimalik kahju Zaporižžjale on enesetapp,» sõnas peasekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles