Guterresi sõnul tuleb vältida igasuguseid ohte Zaporižžja tuumajaama turvalisusele (1)

BNS
Copy
ÜRO peasekretär António Guterres Lvivis.
ÜRO peasekretär António Guterres Lvivis. Foto: Gleb Garanich/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres toonitas neljapäeval, et valitsema peab terve mõistus ja tuleb vältida igasuguseid ohte Zaporižžja tuumajaama turvalisusele, vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Guterres tegi avalduse pärast neljapäevast kolmepoolset kohtumist Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi ja Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga.

Guterres tõi välja, et ÜRO saab toetada Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) inspektorite visiiti Zaporižžja tuumaelektrijaama vaid juhul, kui missioon läheb sinna Kiievi kaudu.

President Zelenskõi rõhutas kohtumisel, et tuumaväljapressimise korraldaja ehk Venemaa ei saa kindlasti olla ühegi sellise missiooni «vedajaks».

«Venemaa peab viivitamatult ja tingimusteta lubama IAEA esindajad jaama ning ka viivitamatult ja tingimusteta oma väed jaama territooriumilt välja viima. Maailma võimuses on see tagada. Kui see ei ole maailma võimuses, siis Venemaa hävitab selle rahvusvahelise korra,» hoiatas riigipea.

Ukraina luure teatel võib Venemaa kavandada reedel Zaporižžja tuumaelektrijaamas provokatsiooni. Luureteenistuse andmetel teatasid okupatsioonivõimud, et reedel on tuumajaamas «vaba päev» ja jaamale lubatakse ligi vaid operatiivpersonal. Ülejäänud töötajatel kästi jääda koju.

Guterres tõi kohtumise olulise teemana välja ka Ukraina viljaekspordi küsimuse. ÜRO tahab enne talve suurendada viljaeksporti Ukrainast.

«Toiduainete ja väetiste jätkuv eksport Ukrainast ja Venemaalt on turgude stabiliseerimiseks kriitilise tähtsusega. Me anname endast parima, et seda suurendada ja tulla toime talve saabumisega,» sõnas peasekretär.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles