FSB väitel põgenes Dugina tapja läbi Pihkva oblasti Eestisse (19)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Uurijad Dugina auto plahvatamise kohal 21. augusti hommikul.
Uurijad Dugina auto plahvatamise kohal 21. augusti hommikul. Foto: AFP / Handout / Scanpix
  • FSB väitel põgenes tapja pühapäeval Pihkva oblasti kaudu Eestisse.
  • Vene võimud pole ühegi Eesti ametiasutusega ühendust võtnud.
  • Vene eriteenistus seostab väidetavat tapjat Aasovi rügemendiga.

Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) väitel põgenes Vene ideoloogi Aleksandr Dugini tütre Darja Dugina tapja Pihkva oblasti kaudu Eestisse. Politsei- ja piirivalveamet ei avalda Venemaa eriteenistuse süüdistuste alusel piiriületajate andmeid.

Venemaa uudisteagentuur TASS avaldas esmaspäeval pärastlõunal FSB-le viitava uudise, milles väidetakse, et Dugina tapsid autopommiga Ukraina eriteenistused ning teo konkreetne toimepanija, Ukraina kodanik Natalja Vovk põgenes Pihkva kaudu Eestisse.

FSB teatas, et 1979. aastal sündinud Ukraina kodanik Vovk tuli Venemaale 23. juulil koos oma 2010. aastal sündinud tütre Sofia Šabaniga.

Natalja Vovk, keda FSB seostab Darja Dugina tapmisega.
Natalja Vovk, keda FSB seostab Darja Dugina tapmisega. Foto: Sotsiaalmeedia

«Autopommi plahvatamise päeval viibis Vovk koos oma tütrega kirjandus- ja muusikafestivalil Traditsioon, kus Dugina osales aukülalisena. Pärast pommiplahvatust sõitis naine koos tütrega 21. augustil Pihkva oblasti kaudu Eestisse,» teatas FSB.

Vene eriteenistuse teate kohaselt üüris Vovk korteri samas majas, kus elas Dugina, et koguda infot tema liikumiste ja harjumuste kohta. Dugina jälgimiseks kasutas naine sõiduautiot Mini Cooper.

FSB nimetas oma teates ka autonumbrid, mida Vovk oma autol väidetavalt kasutas – Venemaale sisenes auto okupeeritud Donetski oblastis välja antud numbriga Е982ХН DPR, Moskvas liikus auto Kasahstani numbriga 172AJD02 ja Venemaalt lahkumisel oli sõidukil Ukraina number AH7771IP.

Vene meediaväljaannetes hakkas pärast FSB teate avaldamist kohe levima info, et Vovk on kuulsa Aasovi rügemendi liige.

FSB jagas koopiat Natalja Vovki Ukraina sõjaväepiletist. Selles dokumendis on kirjas veel naise endine nimi Šaban.
FSB jagas koopiat Natalja Vovki Ukraina sõjaväepiletist. Selles dokumendis on kirjas veel naise endine nimi Šaban. Foto: Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB)

FSB avaldas tänavu aprillis Ukraina Aasovi rügemendis teenivate sõjaväelaste nimekirja, milles on ära märgitud ka Natalja Vovk, sel ajal küll Natalja Šabani nime all. FSB esmaspäevases teates on Natalja Vovki tütre perekonnanimena kirjas Šaban, naine ise on vahepeal nime muutnud. FSB aprillikuises teates on märgitud, et Aasovi rügemendi liige Natalja Šaban (Vovk) kasutab Toyota Corollat numbrimärgiga AH7771IP. Täna teatas FSB, et naine kasutas sama registreerimismärki Mini Cooperiga Venemaalt Eestisse sõiduks.

Aasovi rügemendi võitleja: see võltsing on naljakas

Aasovi rügemendi võitleja Vladislav Žavoronok ütles esmaspäeval Ukrainas peetud pressikonverentsil, et luges uudist Natalja Vovki seostamisest Darja Dugina õhkulaskmisega ja see uudis tundus talle naljakas.

«Miks naljakas? Sest mulle tundub, et FSB ei kasuta palgana saadavat raha sihipäraselt, sest see võltsing näeb väga naljakas välja. Esiteks, ma ei tunne seda tüdrukut isiklikult ja teiseks ei ole vaenlase näidatud dokumendid Aasovi rügemendi sõjaväelase omad. Meie vormiriietus on ainult välivorm, seetõttu on kõik meie võitlejad fotodel ainult välivormis. Dokumendil kujutatud naine on aga rahvuskaardi vormiriietuses. Tema sõjaväepiletil on kirjas, et ta on väeosa number 3057 võitleja. Aasovi rügement kuulub väeosa number 3057 koosseisu, kuid sugugi mitte kõik selle väeosa sõjaväelased pole Aasovi rügemendi kaitseväelased,» ütles rügemendi võitleja Žavoronok, kutsungiga Vikipeedia.

Venemaa pole Eestile mingeid andmeid andnud

Politsei- ja piirivalveamet ei pea FSB teate alusel vajalikuks kommenteerida, kas selline inimene saabus pühapäeval üle piiri Venemaalt Eestisse.

«Üle piiri liikuvate inimeste andmeid saame avaldada vaid seaduses ette nähtud juhtudel ning olukord, kus Venemaa eriteenistus neid meedias milleski süüdistab, ei kuulu nende hulka,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ragne Keisk.

Ta lisas, et ametlikku infot ega päringut Venemaa asutustelt sel teemal politsei- ja piirivalveametile laekunud ei ole.

Sisuliselt sama kommentaari andis ka siseministeerium. Siseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Monika Viidul ütles, et olukord, kus Venemaa eriteenistus kedagi propagandakanalis milleski süüdistab, ei kuulu seaduses ette nähtud juhtude hulka, kui üle piiri liikuvate inimeste andmeid avalikustatakse.

Kui Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB on Vene meediale väitnud, et Kremli ideoloogi Aleksandr Dugini tütre Darja Dugina tapja põgenes Pihkva oblasti kaudu Eestisse, siis Eesti ametivõimudega pole nad vaevunud vastavat infot jagama. «Riigiprokuratuurile ei ole sel teemal Venemaa ametiasutustelt saabunud ühtegi taotlust ega päringut,» kinnitas riigiprokuratuuri pressiesindaja esmaspäeva õhtul BNS-ile.

Putini ideoloogi tütar hukkus autopommi plahvatuses reedel

Pomm lõhkes 1992. aastal sündinud Darja Dugina Toyota Land Cruiseris reede, 20. augusti õhtul kella 22 paiku. Naine oli autoga teel Moskvast 40 kilomeetri kaugusel Bolšije Võzjomõ külla. Dugina suri sündmuskohal.

Vene uudisteagentuuri TASS andmeil võis sihtmärgiks olla president Vladimir Putinit konsulteeriv filosoof, ideoloog ja poliitik Aleksandr Dugin, kes istus viimasel hetkel teise sõidukisse.

Tütar jagas isa vaateid, propageerides «vene maailma» ehk Russki Miri ideoloogiat ja õigustades sõda Ukraina vastu.

Venemaa peapropagandisti kurjakuulutav postitus

Venemaa propagandakanali RT peatoimetaja Margarita Simonjan, kes on tuntud Ukraina sõda õigustavate avalduste poolest, avaldas esmaspäeval pärast FSB teadet ähvardava alatooniga postituse, millest võis välja lugeda üleskutset saata Vene agendid Eestisse Dugina väidetavat tapjat karistama.

«Daša tapjad on juba Eestis. Eesti neid loomulikult välja ei anna. Ma arvan, et meil leidub professionaale, kes soovivad imetleda Tallinna ümbruses tornikive,» kirjutas Simonjan Twitteris.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles