Õiguskantsler: Narva linnavolikogu istungid peavad olema eesti keeles (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise nimetas valitsuse käitumist rohepöördeks valmistumisel arglikuks ja silmakirjalikuks.
Õiguskantsler Ülle Madise nimetas valitsuse käitumist rohepöördeks valmistumisel arglikuks ja silmakirjalikuks. Foto: Эгерт Каменик

Õiguskantsler Ülle Madise sai pöördumise, milles küsiti, kas Narva linnavolikogu tohib ise otsustada, mis keeles volikogu istungid toimuvad – näiteks möödunud nädala istung toimus vene keeles. Madise hinnangul oleks Narva volikogu istung pidanud toimuma eesti keeles. 

Madise selgitas, et põhiseadusest tulenevalt peab kogu riigi ja kohaliku omavalitsuse asjaajamine käima üldjuhul eesti keeles. 

«Nii-öelda välise asjaajamise keele valiku osas elanike suhtlemisel ametiasutustega näeb ette igaühe õiguse pöörduda kohalike omavalitsuste poole eesti keeles ja saada eestikeelseid vastuseid,» selgitas õiguskantsler.

Tema sõnul näeb ka kohaliku omavalitsuse korralduse seadus ette, et kohalike omavalitsuste asjaajamiskeel on eesti keel. Lisaks on seal ka rõhutus, et volikogu ja valitsuse istungid toimuvad eesti keeles.

Madise selgitas, et keeleseaduses on erand võõrkeelte, sh vähemusrahvuste keelte kasutamise kohta, mis sätestab: «Omavalitsusüksuses, mille püsielanike enamiku keel ei ole eesti keel, võib kohaliku omavalitsuse sisemise asjaajamise keelena selle kohaliku omavalitsuse volikogu ettepanekul ja Vabariigi Valitsuse otsusel kasutada lisaks eesti keelele omavalitsusüksuse püsielanike enamiku keelt.» 

Õiguskantslerile teadaolevalt ei ole valitsus sellist otsust Narva linna suhtes teinud. «Valla- või linnaelanikel ja teistel isikutel on õigus jälgida volikogu istungeid eesti keeles. Narva linnavolikogu ja -valitsuse dokumentatsioon on kättesaadav eesti keeles,» märkis Madise. 

Eelmisel esmaspäeval pidas Narva linnavolikogu istungit, mille ajal enamik saadikuid rääkis vene keeles.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles