Ukraina kasutas Venemaa vastu USA vastupanu kontseptsiooni

BNS
Copy
Ukraina vabatahtlikud treenimas.
Ukraina vabatahtlikud treenimas. Foto: Andrew Kravchenko/Scanpix

Ukraina kasutas ennast Venemaa agressiooni vastu kaitsmiseks USA vastupanu kontseptsioon, vahendas laupäeval ukrainlaste meediakanal Unian telekanali CNN informatsiooni.

USA ja Euroopa ametnike sõnul on Ukraina edukalt kasutanud USA erioperatsioonide vägede väljatöötatud vastupanumeetodit, et tõrjuda Venemaa tohutult ülekaalukat sõjalist jõudu.

«Vastupanu operatiivkontseptsioon töötati välja 2013. aastal pärast Venemaa sõda Gruusiaga, kuid selle väärtust hakati mõistma alles pärast Venemaa sissetungi Ukrainale kuuluvale Krimmi poolsaarele 2014. aastal. Venemaa peaaegu veretu territooriumide hõivamine ja okupeerimine jahmatas Ukrainat ja Lääneriike, mis tugevdas vajadust koostada totaalne kaitseplaan, mis kaasaks lisaks sõjaväele ka tsiviilelanikkonda. Putini veebruaris alanud laiaulatuslik sõda Ukraina vastu on muutunud selle kontseptsiooni katsepolügooniks,» teatas CNN.

«Ukraina igakülgse kaitse seisukohalt on kõik korras. Nad kasutavad kõiki ressursse ja ka mõningaid väga ebatavalisi vahendeid, et õõnestada Vene Föderatsiooni relvajõude,» ütles erukindralleitnant Mark Schwartz, kes oli doktriini väljatöötamise ajal Euroopa erioperatsioonide väejuhatuse ülem.

Hiljutiste rünnakute ja pommirünnakute seerias Venemaa positsioonidele okupeeritud Krimmis näeb erukolonel Kevin D. Stringer samuti märke kontseptsiooni kasutamisest.

«Kuna tavapärasel viisil seda teha ei saa, siis tuleb kasutada erivägesid ja selleks on nendele piirkondadele ligipääsemiseks vaja ka vastupanuvõitlejate toetust – luuret, ressursse, logistikat,» rääkis Stinger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles