Väljasaadetud provokaator lähedastele helistada ei tahtnud (5)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Foto Aleksei Esakovi väljasaatmisest
Foto Aleksei Esakovi väljasaatmisest Foto: Департамент полиции безопасности

Vene saatkond esitas Eestile noodi Kremli-meelse provokaatori Aleksei Esakovi kevadel riigist väljasaatmise kohta. Siseministeerium käis vastuskirjas toimunu asjalood ja õiguspärasuse üle.

4. mail teatas kaitsepolitseiamet, et julgeoleku kaalutlustel saadeti riigist välja Surematu Polgu üks eestvedajatest Aleksei Esakov. Kapo sõnas toona, et Esakov on õhutanud aastaid avalikult rahvuslikku viha ning levitanud Kremli propagandakanalites toodetut. Samuti on Esakov üks Surematu Polgu eestvedajaid, õigustanud Vene agressiooni Ukrainas ning osalenud salakaubaveos Ida-Ukrainas.

Nüüd pidi siseministeerium Vene saatkonnale tegema ülevaate toimunu õiguslikust protsessist.

«4. mail 2022 tunnistas politsei- ja piirivalveamet AE-le [Postimehele teadaolevalt Aleksei Esakovile. Siseministeerium ei kinnitanud inimese nime, viidates isikuandmete kaitsele – toim.] väljastatud pikaajalise elamisloa kehtetuks ning tegi talle koheselt sundtäidetava ettekirjutuse Eestist lahkumiseks,» kirjutas ministeeriumi piiri- ja rändepoliitika osakonna juhataja Janek Mägi.

Samal päeval toimetas PPA Esakovile otsuse kätte ja selgitas talle arusaadavas keeles PPA otsuse sisu ning õigusi ja kohustusi otsuse täitmisel.

«AE on andnud omakäelise kinnituse PPA otsuse kättesaamise ja sellega tutvumise kohta. Ka asjaolu, et AE esitas Tallinna halduskohtule 4. mail 2022 kaebuse PPA otsuse tühistamiseks, näitab, et ta sai väga hästi aru PPA otsuse sisust ning sellega kaasnevatest tagajärgedest,» rõhutas ministeerium. 

«Politsei- ja piirivalveamet selgitas AE-le talle arusaadavas keeles tema kinnipidamise põhjust ning tema õigusi kinnipidamisel. Kinnipidamise protokollil on AE omakäeliselt selle kohta andnud kinnituse,» lisatakse kirjas.

Venemaa suursaatkonnaga ei saanud PPA ühendust võtta, kuna neil ei ole juurdepääsu saatkonna veebilehele ja sealsetele kontaktidele.

PPA pakkus Esakovile võimalust helistada oma lähedastele, kuid sellest ta keeldus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles