Tunne Kelam: Gorbatšov jäi kommunistiks ja tahtis tegelikult Nõukogude Liitu säilitada (22)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Eero Vabamägi

Tunne Kelam ei arva, et me peaksime Mihhail Gorbatšovi rolli ajaloos üle tähtsustama, nagu on seda tema sõnul teinud aaste jooksul lääne meedia. Nõukogude Liit oli sügavas kriisis, Gorbatšovilt oodati süsteemi päästmist, kuid see ei õnnestunud, leiab Kelam.

«Gorbatšovi ülistamine on tüüpiline läänelik ülepaisutamine, temas nähti peaaegu teist Jeesuse tulekut. Nagu oleks ta ainuisikuliselt toonud Venemaale demokraatia,» ütles Kelam, kelle sõnul oli Gorbatšovi eesmärk Nõukogude Liidu säilitamine. «Kuna olukord oli hull, siis tegi ta selle vea, et lasi süsteemi turgutamiseks sisse vaba sõna hapniku. See aga lõi vastu tema ootusi süsteemi lõhki.» 

Kelam on veendunud, et Gorbatšov oli seotud nii Thbilisi veresaunaga 1989 aprillis kui ka Vilniuses 1991 jaanuaris. «Tema kohta ei saa öelda, et ta oleks repressioone vältinud,» põhjendas Kelam oma veendumust.

Kelam selgitas, et Gorbatšovi föderatsiooniidee kohaselt pidid Eesti, Läti ja Leedu kuuluma edasi Nõukogude Liitu. «Selles mõttes ei ole vaja Gorbatšovi suhtes teha mingeid illusioone,» selgitas teenekas Eesti poliitik.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles