KIRI EUROOPA KOMISJONILE ⟩ Yana Toom tahab Vene turistide sisenemiskeelu tõttu Eesti suhtes rikkumismenetlust (50)

Postimees
Copy
Europarlamendi saadik Yana Toom ärgitab Euroopa Komisjoni Eesti suhtes rikkumismenetlust algatama.
Europarlamendi saadik Yana Toom ärgitab Euroopa Komisjoni Eesti suhtes rikkumismenetlust algatama. Foto: Madis Veltman

Euroopa Parlamendi liige Yana Toom (Keskerakond) saatis Euroopa Komisjoni asepresidendile Josep Borrellile päringu, milles kirjutas, et Eesti, Läti, Leedu ja Poola rikuvad Schengeni piirieeskirju. Toom uuris Borrelli käest, millal saadab komisjon Eestile märgukirja, mis on esimene samm rikkumismenetluses.

Toomi sõnul määravad Schengeni piirieeskirjad sõnaselgelt kindlaks põhjused, millega saab Schengeni viisaga inimese sissepääsu piiramist põhjendada.

«Selliseid otsuseid peab riik tegema iga üksikjuhtumi kohta eraldi ning liikmesriigi õigust kehtestada lisameetmed ei ole ette nähtud,» kirjutas Toom.

Toom kirjutas Euroopa Komisjonile, et nelja riigi initsiatiiv loob ohtliku pretsedendi, kui rikutakse Euroopa Liidu üht kõige põhilisemat õigusakti.

«Euroopa Liidu liikmesriigina on Eesti kohustatud Euroopa õigusest kinni pidama niisamuti, kui Belgia, Poola või Ungari. Seega ootan pikisilmi Komisjoni vastust. Kui Euroopas hakkab kehtima reegel «ei tohi, aga kui tahetakse, siis saab», mis õigusriigi põhimõtetest saame üldse rääkida,» kirjutas Toom.

Schengeni piirieeskirjad on Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus, mis käsitleb isikute üle piiri liikumist reguleerivaid liidu eeskirju. Praegu kehtib 2016. aasta redaktsioon.

Eesti, Läti, Leedu ja Poola kehtestavad kooskõlastatult Schengeni turismiviisaga Vene kodanikele sissesõidupiirangu. Eestis hakkab keeld kehtima 19. septembril.

Kommentaarid (50)
Copy
Tagasi üles