Riigikogu hoone saab 100-aastaseks

Postimees
Copy
Riigikogu hoone saab 100-aastaseks.
Riigikogu hoone saab 100-aastaseks. Foto: Dmitri Kotjuh

Riigikogu tähistab esmaspäeval margiesitluse ja juubelinäituse avamisega 100 aasta möödumist Riigikogu hoone avamisest.

Esmaspäeval kell 13 esitletakse Riigikogu Valges saalis hoone 100. aastapäevaks ilmunud postmarki «Riigikogu hoone 100». Margiesitlusel võtavad sõna Riigikogu esimees Jüri Ratas, Omniva juhatuse esimees Mart Mägi ja Eesti Arhitektide Liidu president Andro Mänd.

Kunstnik Jaan Saare kujundatud postmark trükiti trükikojas Vaba Maa, selle trükiarv on 20 000 ja nominaal 90 senti. Postmark ja esimese päeva ümbrik on müügil esitlusel kohapeal, aga ka Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Toompea postkontoris aadressil Lossi plats 4.

Kell 14 avatakse Riigikogu hoone vestibüülis juubelinäitus, mis annab eripärase vormikäsitlusega ülevaate hoone ajaloost. Näituse avavad Riigikogu esimees Jüri Ratas ja Eesti Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm. Näituse kontseptsiooni ja sünnilugu tutvustavad Identity loovjuht Ionel Lehari ning kuraator Karin Paulus.

Näitusel mõtestatakse Riigikogu hoone arhitektuuri lihtsate geomeetriliste algvormide ehk koonuse, silindri, kera ja kuubi kaudu. Eri mõõtmetega vormid on aluseks pildilisele ja tekstilisele infole. Näitus hõlmab kogu hoonet, avades samm-sammult ruumi olemust, sellega seotud ajalugu ja inimesi. Näitus on valminud Riigikogu Kantselei, Ruumilabori ja Identity koostöös.

Kõik soovijad saavad nii Riigikogu hoone kui ka juubelinäitusega tutvuda järgmisel neljal nädalavahetusel ehk 17., 18., 24. ja 25.septembril ning 1., 2., 8. ja 9. oktoobril toimuvatel giidiga ekskursioonidel. Ekskursioonid algavad laupäeviti ja pühapäeviti kell 12 ja kell 14 ning neile saab ennast kirja panna aadressil ekskursioon@riigikogu.ee.

Riigikogu hoonet, mis paikneb Toompea lossikompleksi hoovis, asuti arhitektide Eugen Habermanni ja Herbert Johansoni kavandite järgi ehitama 1920. aastal ning see avati pidulikult 12. septembril 1922. Teadaolevalt on Riigikogu hoone siiani ainus ekspressionistlik parlamendihoone maailmas. Kogu mööbel valmistati arhitektide kavandite järgi Tallinnas Lutheri vabrikus ning see pidi sobituma hoone arhitektuuriga. Riigikogu hoone vestibüüli ja istungisaali lagi tehti raudbetoonist, mis polnud tol ajal veel ehituses laialdaselt kasutusel.

Maja silmapaistvaim ruum on läbi kahe korruse ulatuv istungisaal oma sidrunkollase kumera voldilise laega, mida piirab siksakiline valge karniis, mille taha peideti valgusallikad. Riigikogu hoone oli Eestis esimene avalik hoone, kuhu oli projekteeritud elektrisüsteem ja kus arhitektid sidusid efektsed valgustuslahendused ekspressionistliku arhitektuuriga. Saali nüüdne kujundus on taastatud algset 1920. aastate stiili järgides peamiselt sisearhitekt Leila Pärtelpoja eestvedamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles