Pevkur Ukrainas: Eesti paneb kokku uut toetuspaketti

BNS
Copy
Kohtumine Ukraina presidendiga.
Kohtumine Ukraina presidendiga. Foto: Kaitseminsiteerium

Kaitseminister Hanno Pevkur kinnitas teisipäeval Kiievis nii Ukraina president Volodõmõr Zelenskõile, kaitseminister Oleksi Reznikovile kui välisminister Dmõtro Kulebale Eesti jätkuvalt tugevat toetust ja avaldas tunnustust senise vastupanu eest enam kui 200 päeva jooksul.

«Ukraina relvajõud ja rahvas on näidanud üles võimsat vaprust. On uhke näha vasturünnaku edu Ukraina idarindelt – see on kindel märk, et meie kollektiivsel abil on olnud positiivne mõju ja see peab jätkuma. Venemaa kavatsuses hävitada vaba ja iseseisev Ukraina muutusi ei ole näha, seega pole ka meil põhjust pingutustes järeleandmisi teha,» ütles kaitseminister Pevkur kohtumisel Ukraina presidendiga.

Ta lisas, et Eesti otsib jätkuvalt võimalusi relvastuse ja varustusega toetamiseks. «Kuulasin huviga ka Ukraina kaitseministri ettepanekuid jätkuva abivajaduse osas ja oleme sellest lähtuvalt kokku panemas uut abipaketti Ukraina toetamiseks. Lisaks panustame praegu väljaõppe andmisele,» ütles Pevkur.

Visiidi raames andis kaitseminister Hanno Pevkur Ukraina kaitseministrile Oleksi Reznikovile Saksamaa rahastamisel valminud ja Eestis toodetud välihaigla sümboolsed võtmed. Välihaigla Role 2 valmimisele aitas 120 000 euroga kaasa ka MTÜ Slava Ukraini ning on järjekorras teine, lisaks veebruaris annetatud välihaiglale, mis on ennast juba lahingutegevuses tõestanud.

Kohtumisel Ukraina välisminister Dmõtro Kulebaga arutasid ministrid nii kahepoolset tegevust Euroopa Liidu suunal kui konkreetseid kahepoolseid tegevusi suhetes liitlastega. «Euroopa Liidus peame jätkama agressiooni hinna tõstmist Venemaa jaoks võimalikult kõrgele. Hetkel on oluline Vene kodanikele turismiviisade väljastamise peatamine, kuid samavõrd oluline on Euroopa Liidus ühtsuse hoidmine – peame aktiivselt veenma teisi liikmesriike nii sanktsioonide karmistamiseks kui Ukraina kiireks abistamiseks,» ütles kaitseminister.

Viimase kohtumisena Kiievis osales Pevkur Ukraina abi Kopenhaageni konverentsi videokohtumisel koos kaitseministrite Reznikovi ja Bodskoviga. «Heameel oli näha laia osalejateringi pühendumist Ukraina jätkuvale toetamisele, plaanid abi koordineerimiseks muutuvad järjest konkreetsemaks ja selgemaks. Eesti toetus väljaõppega sobitub sellesse pilti väga hästi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles