Stubbi ärritab jutt Soome maksumaksja raha kühveldamisest Lõuna-Euroopasse

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb 2. märtsil esinemas majanduskonverentsil «Eesti-Soome majandusliit?».
Alexander Stubb 2. märtsil esinemas majanduskonverentsil «Eesti-Soome majandusliit?». Foto: Peeter Langovits

Soome Euroopa ja väliskaubandusministrit Alexander Stubbi ärritab muu seas ka Soome ajakirjanduses levinud kuvand, justkui tähendaks võlakriisi sattunud riikide abistamine ausa maksumaksja raha mõttetut raiskamist.

«Mind häirib väga tunne, mille euroskeptikud Põhjala riikides – Soomes on nendeks Põlissoomlased – tekitanud on: et me kuidagi kühveldame oma raha vaesematele, halvasti käituvatele Lõuna-Euroopa riikidele,» rääkis ta möödunud reedel Tallinnas toimunud majanduskonverentsil «Eesti-Soome majandusliit?».

«See on tohutu väärarusaam. See frustreerib mind kohutavalt,» ütles ta.

Stubb tõi selle kuvandi ümberlükkamiseks Soome näite. Tema sõnul on Soome kolmele ELi sekkumist vajanud riigile – Kreekale, Iirimaale, Portugalile – seni andnud laenu ühe miljardi euro ulatuses. Intressidena on Soome tagasi saanud 40 miljonit ning teoreetiliste laenugarantiidena on Soome välja käinud 8,75 miljardit eurot.

«Soomes on aga loodud pilt, et sisuliselt kasutame maksumaksja raha, kühveldame selle Lõuna-Euroopasse ega saa kunagi tagasi. Selline jutt on absoluutselt vastutustundetu,» märkis Stubb.

«Euro on palju-palju tõsiselt võetavam valuuta. Me ei anna laene, saa intresse või anna garantiisid, sest me arvame, et see on lõbus. Ei, me teeme seda, sest esiteks on see Soome, ja teiseks kogu Euroopa huvides,» jätkas ta.

Stubb palus seejärel publikult vabandust, et ta soomlase loomust arvestades liiga emotsionaalseks muutus. «Vähemalt ei kasutanud ma roppusi,» lisas ta.

Majanduskonverentsi «Eesti-Soome majandusliit?» korraldasid advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene, majandusuudiste portaal E24 ja ajaleht Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles