VIDEO ⟩ Läänemets: hoolekandereformi läheb 57 miljonit eurot (3)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) kinnitas peale riigieelarve läbirääkimis, et hoolekandereform saab täpselt nii palju raha, et edaspidi saab hooldekodu eest tasuda vaid pensioniga.

«Inimesed, kes täna lisaks pensionile maksavad väga suuri summasid, siis need summad jäävad alates järgmisest aastast maksmata. Hoolekandereformi läheb 57 miljonit eurot. See peaks olema piisav,» sõnas Läänemets.

Kes saavad hooldekodu koha? Seda hindab ka edaspidi omavalitsus inimeste vajaduste järgi. «Kvaliteedinorme tõstetakse ka reformi käigus. Mõnes mõttes tekib töökohti juurde hooldekodusse, et peaks tulema tegelikult parem teenus.

Siiski rõhutas minister, et kui on võimalik, siis omavalitsus peaks toetama inimesi kõigepealt koduhooldusel, et neil ei oleks vaja hooldekodusse minna.

Plaanis on ka vastavalt vajadusele hoolekandesse paigutatavat summat tõsta. «Kui me vaatame ülejäänud Euroopasse, siis sellised kulud on paljudel riikidel. Saksamaal, Rootsis tehakse ka nii ja samas süsteemis,» selgitas Läänemets. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles