Karis ÜRO Peaassambleel: meie kõigi kohus on survestada Venemaad sõda lõpetama (1)

BNS
Copy
President Alar Karis.
President Alar Karis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

ÜRO Peaassamblee avanädalast osa võttev president Alar Karis arutas koos Leedu riigipea Gitanas Nausėda, Läti presidendi Egils Levitsi ja ÜRO peasekretäri António Guterresega viise, kuidas vastata Venemaa sõjalisele agressioonile ja leevendada sellega seotud tagajärgi.

Baltimaade presidendid pidasid äärmiselt vajalikuks ÜRO aktiivset tegevust Venemaa agressioonile vastamisel. Karise sõnul on ÜRO-l oluline roll leida konfliktidele lahendus ja mõista sõjakuritegude üle kohut.

«Meie kõigi kohus on teha maksimaalne pingutus, et survestada Venemaad sõda lõpetama,» ütles Karis. Seejuures pidas ta oluliseks ÜRO peasekretäri toetust Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juhitud missioonile Zaporižžja tuumaelektrijaamas ning rolli kokkuleppe saavutamisel Ukraina teravilja väljaveo jätkamiseks Musta mere kaudu.

Karise sõnul on vajalik, et kõik jõupingutused tuleb teha lõunapoolsete riikide hõlmamiseks ning et kõik peavad mõistma Venemaa agressiooni koledust ning selle hävitavat tähendust üleilmsele julgeolekule.

Ühtlasi kutsus Karis taaskord Guterrest Eestit külastama.

Karis kohtus eraldi ka Kosovo presidendi Vjosa Osmani ja Ecuadori riigipea Guillermo Lassoga, kellega arutas samuti Venemaa agressioonisõda Ukrainas ning selle ohtlikku mõju maailma julgeolekule.

Samuti arutati koostööd ÜRO-s, kuna Ecuador on järgmisest aastast alates kaks aastat Julgeolekunõukogu ajutine liige, ning Ukraina abistamisest, sealhulgas riigi ülesehitusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles