Karis ÜRO Peaassambleel: mitut sõda on veel vaja ÜRO Julgeolekunõukogu kauaoodatud reformiks? (4)

BNS
Copy
Alar Karis
Alar Karis Foto: Канцелярия президента республики

President Alar Karis rõhutas kõnes ÜRO Peaassamblee ees maailmaorganisatsiooni ja selle Julgeolekunõukogu vastutust Venemaa agressiooni peatamisel.

«ÜRO Julgeolekunõukogu alaline liige Venemaa on kuritarvitanud oma vetoõigust, et takistada võtmast vastu otsuseid seoses Ukraina suveräänsuse ja iseseisvuse ränga rikkumisega. Mitut laastavat sõda on veel vaja, et Julgeolekunõukogu kauaoodatud reformiga edasi liikuda?» küsis president ÜRO Peaassambleelt.

Ajal, kui Ukraina võitleb ÜRO põhikirja väärtuste, vabaduse, demokraatia ja inimõiguste eest, on ÜRO südames olev Julgeolekunõukogu olnud osavõtmatu ja suutmatu täitmaks oma ülesandeid, kandes seejuures peamist vastutust rahvusvahelise rahu ja julgeoleku hoidmisel, tunnistas president Karis.

Eesti on tema sõnul alati pooldanud Julgeolekunõukogus absoluutse vetoõiguse piiramist, eriti kui seda kasutatakse sõja- ja inimsusevastaste kuritegude maha vaikimiseks. «Mul on hea meel, et selle aasta aprillis võttis Peaassamblee üksmeelselt vastu pöördelise tähtsusega otsuse, niinimetatud vetoalgatuse, mis annab ÜRO Peaassambleele võimaluse sekkuda, kui Julgeolekunõukogu ei suuda tegutseda. Küsimus on selles, kuidas me saame aktsepteerida ÜRO Julgeolekunõukogu, kus agressoril on vetoõigus?» lisas president Karis.

Venemaa jõhker ja põhjendamatu sõjaline agressioon demokraatliku, rahumeelse ja suveräänse Ukraina vastu on Eesti riigipea sõnul kõige tõsisem oht ​​ülemaailmsele rahule ja julgeolekule alates Teise maailmasõja lõpust.

«Meie kõigi kohustus on Venemaa imperialismi, kolonialismi ja rassismi inetud ilmingud tagasi tõrjuda. Venemaa peab mõistma, et nende valitud tee viib hukatusse ja alustatud sõda pole võimalik võita. Kui me lõpetame hoolimise, väsime, muutume ükskõikseks, saavad agressorid ja kurjategijad vaid jõudu juurde. See pole maailm, kus me elada tahame, ega maailm, mille soovime jätta tulevastele põlvedele,» ütles president Karis. Venemaa sõjakuritegusid hukka mõistes küsis president Karis ÜRO Peaassambleel: «Kas me elame tõesti 21. sajandil?»

Ta sõnas, et olukord ühes maailma suurimas, Zaporižžja tuumaelektrijaamas väga murettekitav. «Venemaa on elektrijaama okupeerinud ning muutnud selle lahinguväljaks. Tuumakatastroofi oht on väga reaalne. Tuumajaam tuleks viivitamata demilitariseerida ja anda taas täielikult Ukraina kontrolli alla,» rõhutas president Karis.

Eesti riigipea lisas, et Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri ekspertidele on oluline anda pidev ja piiramatu juurdepääs tuumajaama rajatistele.

President Karis juhtis kõnes tähelepanu küberjulgeoleku tähtsusele, millega Eesti on ÜROs häälekalt tegelenud. «Venemaa on näidanud, kuidas tavapäraste relvade kõrval tarvitatakse ka riigipoolseid pahatahtlikke kübervahendeid. 23. veebruaril toimunud Ukraina satelliitide vastu toime pandud Venemaa küberrünnaku eesmärk oli valmistada ette ja hõlbustada maapealset sissetungi,» lausus president Karis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles