Tallinna kaubamaja ristmikul tuuakse jalakäijad maa peale tagasi

Postimees
Copy
2002. aastal suunati pärast Laikmaa-Gonsiori ristmiku ümberehitust teed ületavad jalakäijad tunnelisse.
2002. aastal suunati pärast Laikmaa-Gonsiori ristmiku ümberehitust teed ületavad jalakäijad tunnelisse. Foto: Toomas Huik

Seoses Vanasadama trammiliini rajamisega loob Tallinna linn Gonsiori ja Laikmaa tänava ristmikul jalakäijatele võimaluse ületada teed maa peal, praegu käib teeületus jalakäijate tunneli kaudu.

Plaani kohaselt jääks Kaubamaja ristmikul maa-alune tunnel alles, kuna see on otseselt seotud inimeste liikumisega Viru bussiterminali. Selleks, et hõlbustada liikumispuudega inimeste pääsu terminali, säilib ka osa ristmikul asuvaid lifte.

Tallinn tellis tänavu suvel Gonsiori ja Laikmaa tänava ristmiku ümberkorralduse mõju uuringu liiklejate ohutusele ja ühistranspordi liikuvusele. Stratumi uuringust selgus, et jalakäijate toomine tunnelist maa peale on võimalik, kuid eeldab liikluskorralduslikke ja ehituslikke muudatusi.

Uuring tõi välja, et ülekäiguradade loomise eelduseks oleks kahe vasakpöörde kaotamine bussidele ning bussiliinide teekonna väike muutmine, kuid sellega ei kaasne olulist mõju ristmiku läbilaskevõimele ega bussiliiklusele.

Analüüs soovitab ka likvideerida osad tunnelisse viivad trepid ja liftid, et ristmikku kompaktsemaks muuta ja jalakäijatele ristmikul ruumi teha. Ka tunnelile on plaanis koostada uus kontseptsioon. Lõplik otsus Kaubamaja ristmiku liikluskorralduse kohta langetakse tulevaks kevadeks ning uue trammiliini ehitus peaks lõppema 2024. aastal.

Tallinna abilinnapea Vladimir Sveti sõnul analüüsib linnavalitsus ka teiste tunnelite puhul võimalusi inimeste maa peale toomiseks.

Järgmisel kevadel algab Vanasadama trammiliini ehitus, mis loob ühenduse Tallinna lennu- ja bussijaama ning reisisadama vahele. Trammiliini uus 2,5-kilomeetrine lõik algab Kivisilla-Gonsiori ristmikust ja ulatub kuni Põhja puiesteeni. Trammiliini ehituse käigus parandatakse ka uue liini trajektooril tänavaruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles