Zelenskõi kutsus venelasi üles mobilisatsioonile vastu seisma

Copy
Ukraina sõjaväelased Izjumis möödumas sõjas kahjustada saanud ristist.
Ukraina sõjaväelased Izjumis möödumas sõjas kahjustada saanud ristist. Foto: OLEG PETRASYUK/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus neljapäeval venelasi üles seisma vastu president Vladimir Putini välja kuulutatud osalisele mobilisatsioonile, mis on vallandanud protestid ja uue riigist lahkumise.

«Selle kuue sõjakuu jooksul suri 55 000 Venemaa sõdurit,» ütles Zelenskõi oma igapäevases pöördumises.

«Tahate rohkem? Ei? Siis protesteerige. Võidelge. Hakake vastu. Jookske minema. Või alistuge Ukraina armeele,» rääkis riigipea.

«Te olete juba kaasosalised kõikides nendes kuritegudes, mõrvades ja ukrainlaste piinamises. Sest te vaikisite. Sest te vaikite,» lisas Zelenskõi.

«Ja nüüd on teil aeg valida. Venemaa meeste jaoks on see valik, kas surra või elada. Kas jääda invaliidiks või säilitada tervis,» jätkas riigipea.

«Venemaa naiste jaoks on see valik kaotada igaveseks oma abikaasad, pojad, lapselapsed või siiski püüda neid kaitsta surma, sõja ja ühe inimese ehk Putini eest,» lisas Zelenskõi.

Vene relvajõud teatasid neljapäeval, päev pärast president Vladimir Putini mobilisatsioonikuulutust, et vähemalt 10 000 inimest on avaldanud vabatahtlikult soovi Ukrainas sõdida.

«Osalise mobilisatsiooni esimesel päeval saabus värbamiskeskustesse kutset ootamata omal soovil umbes 10 000 kodanikku,» ütles relvajõudude pressiesindaja Vladimir Tsimljanski uudisteagentuurile Interfax.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles