Meedia: Venemaalt lahkus mobilisatsiooni järel üle 200 000 mehe

BNS
Copy
Ukraina sõdurid Donetski oblastis.
Ukraina sõdurid Donetski oblastis. Foto: JUAN BARRETO/Scanpix

Pärast Venemaa president Vladimir Putini osalise mobilisatsiooni väljakuulutamist lahkus Venemaalt 261 000 meest, edastas pühapäeval ukrainlaste uudistekanal Unian väljaande Novaja Gazeta Europa informatsiooni.

Väljaanne tugines uudises allikatele Venemaa presidendi administratsioonis.

Allika kohaselt algasid Kremlis arutelud sõjaväeealistele meestele piiride sulgemise üle juba kolmapäeval, kui julgeolekujõududelt hakkasid laekuma andmed Venemaalt lahkuvate meeste arvu kohta. Allika sõnul viitas Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) viimane dokument, mis pühapäeval ametkondade vahel liikus, 261 000 mehele, kes lahkusid Venemaalt kolmapäevast laupäeva õhtuni.

Kremli allikas kahtleb samas andmete õigsuses, kuna FSB piiriteenistus ei tööta nii kiiresti. «Samal ajal on õhkkond presidendi administratsioonis selline, et julgeolekujõud ja kaitseministeerium suudavad ilmselt veenda Putinit piire sulgema enne, kui on liiga hilja,» märkis allikas.

Vene pool on lõpetanud sõjaväeealiste meeste Kasahstani lubamise ja vähemalt üks kontrollpunkt on suletud, vahendas varem Kasahstani väljaande Orda osaliselt piirivalveametnikele tuginevat informatsiooni ukrainlaste uudistekanal Unian.

Orda korrespondendi ja pealtnägijate sõnul on suletud Petropavlovski kontrollpunkt.

Kohalikus meedias avaldati ka kinnitamata teavet, et väidetavalt viiakse piiril viibivad Venemaa kodanikud bussidega sõjaväe registreerimis- ja värbamisbüroodesse.

President Volodõmõr Zelenskõi läks oma pühapäevases videosõnumis üle vene keelele, et kutsuda venelasi üles mitte alluma Venemaal välja kuulutatud kuritegelikule mobilisatsioonile ja soovitas neil põgeneda või alla anda, edastas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles