Reinsalu Nord Streami gaasilekkest: mõistame hukka ründed ELi majandusruumis oleva taristu vastu (5)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu välisministeeriumis.
Välisminister Urmas Reinsalu välisministeeriumis. Foto: Madis Veltman

«Olukord Läänemere ruumis on äärmiselt muret tekitav,» kommenteeris välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) Nord Streami gaasijuhtmete leket.

«Eesti Vabariik mõistab hukka ründed Euroopa Liidu majandusruumis olevate infrastruktuuri rajatiste vastu,» märkis Reinsalu.

«Avaldame solidaarsust liitlastele ja partneritele, kelle majandusvööndis need rünnakud on toimunud,» sõnas ta, lisades, et oluline on alustada riikidevahelisi konsultatsioone asjaolude tuvastamiseks ja võimalike edasiste sammude kavandamiseks.

Saksa-Vene gaasitorus Nord Stream 1 on tuvastatud kaks leket, teatasid Taani võimud teisipäeval, vaid mõni tund pärast lekke avastamist selle kaksiktorujuhtmes Nord Stream 2.

Rootsi riiklik seismoloogiavõrgustik teatas eile õhtupoolikul, et on tuvastanud Bornholmi saare (Taani) lähistel Nord Streami torujuhtmete ümbruses kaks plahvatust, neist ühe tugevuseks oli 2,3 magnituudi.

Rootsi politsei teatas, et algatas eeluurimise gaasilekke osas sabotaažikahtluse alusel.

«Raske on ette kujutada, et see on juhuslik,» ütles Taani peaminister Mette Frederiksen, osundamata siiski kindlatele süüdlastele.

Nord Stream 1 pressiesindaja keeldus kommenteerimast väiteid sabotaažist ega osanud ka prognoosida, kui kaua vigastuste parandamine aega võtab. «Kuni uurimine kestab, ei saa me põhjuste üle spekuleerida,» ütles ta SVT-le.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles