Moskva IT-ärimees soovib Eesti kodakondsust (7)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Märk venelase, Eesti e-residendi Kirill Solovjovi jakil näitab selgelt, kellele kuulub tema süda ja poolehoid.
Märk venelase, Eesti e-residendi Kirill Solovjovi jakil näitab selgelt, kellele kuulub tema süda ja poolehoid. Foto: Mihkel Maripuu

Moskvast pärit Kirill Solovjov, kelle Eestis loodud IT-firma teeneid vajavad nii maailma suurettevõtted kui ka Euroopa Parlament, ei taha pärast Ukraina sõja algust mõeldagi, et peaks siitpoolt ületama Venemaa riigipiiri.

Mis siis, et ta vanemad elavad endiselt Moskvas.

«Ma ei suuda ega taha näha, kuidas inimestele on [sõda Ukrainas] ükskama kõik,» põhjendab Solovjov (37). «Mulle tekitab kõige rohkem muret, kuidas inimesed elavad edasi, justkui sõda ei oleks. Ma ei saa endale lubada olla osa sellisest suhtumisest.»

Ta räägib seda päeval, mil Venemaa president kuulutas välja mobilisatsiooni.

Solovjov on Vene kodanik, elanud elamisloaga Eestis 2020. aasta kevadest, aga kuna ta sõjaväes teeninud pole, siis Putini kutse teda ei ähvarda. Ta ei tea, mis meeleolud valitsevad Moskvas, sest ta pole sünnilinnas käinud eelmise aasta lõpust. Aga nii palju, kui ta kõrvu jõudnud, oli moskvalaste esimene reaktsioon mobilisatsioonile õudustunne ja šokk, mis on pannud paljusid otsima võimalust Venemaalt põgeneda.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles