Zelenskõi: Venemaa tegevus näitab vajadust karmimate meetmete järele

BNS
Copy
Foto Izjumi tänavatelt.
Foto Izjumi tänavatelt. Foto: SERGEY BOBOK/SCANPIX

Venemaa iga järgmine eskalatsioonisamm kinnitab tõsiasja, et maailm peab okupandi vastu veelgi karmimalt tegutsema, sõnas kolmapäeval Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Ukrainlaste uudistekanali Unian andmetel sõnas president seda oma igaõhtuses videosõnumis.

«Täna tahan veelkord tänada Ühendriike ja president Joe Bidenit isiklikult meie riigile enam kui miljardi dollari suuruse uue kaitsetoetuse paketi eest. See on tõesti märkimisväärne,» ütles Zelenskõi.

«Ja kui keegi Venemaal arvab, et suudab kuidagi pääseda vastutusest selle eest, mida nad okupeeritud territooriumil teevad, siis nad eksivad sügavalt. Keegi ei lipsa läbi. Venemaal loodetakse sellele, et maailm reedab oma väärtusi. Iga järgmine okupandi eskalatsioonisamm ainult kinnitab tõsiasja, et maailm peab tegutsema agressorriigi suhtes veelgi karmimalt,» jätkas president.

Zelenskõi teatas varem rääkides telefonivestlusest Saksamaa kantsleri Olaf Scholziga, et Euroopa Liidu kaheksandat sanktsioonipaketti võidakse veelgi täiendada.

Zelenskõi sõnul arutas ta kantsleriga väga erinevaid teemasid, mille seas poliitika-, rahastus-, kaitse- ja energeetikaküsimusi.

«Muidugi puudutasime energeetikaküsimusi. Eelkõige gaasitarneid Euroopasse ja Nord Streami gaasitoru sabotaaži. Arutasime kantsleriga uue Euroopa Liidu sanktsioonidepaketi ettevalmistamist – üheskoos peame muutma selle tõeliselt mõjuvaks ja mitte sümboolseks. Tänase seisuga on kaheksas sanktsioonipakett veel täienemas,» sõnas Zelenskõi.

USA kaitseministeerium kinnitas kolmapäeval uut abipaketti Ukrainale, mis ulatub ligikaudu 1,1 miljardi dollarini. Teadaandes märgitakse, et tegemist on investeeringuga Ukraina relvajõudude kriitilistesse võimekustesse kestva jõu loomiseks.

Pentagoni abipakett sisaldab muu hulgas 18 HIMARS raketiheitjat, 150 mitmeotstarbelist soomukit, 150 taktikalist veokit lahingutehnika pukseerimiseks, 40 veokit ja 80 haagist rasketehnika veoks, 20 mitmeotstarbelist radarit, droonide vastaseid süsteeme, kaitstud sidesüsteeme, jälgimisseadmeid, optilisi seadmeid ning kuuliveste ja muud välivarustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles