Putin tunnustas kahe Ukraina oblasti iseseisvust

Copy
Venelaste purustatud soomuk Hersoni oblastis okupantide käest vabastatud Võsokopillja asula juures.
Venelaste purustatud soomuk Hersoni oblastis okupantide käest vabastatud Võsokopillja asula juures. Foto: GENYA SAVILOV/SCANPIX

Vene president Vladimir Putin tunnustas kahe Venemaa poolt okupeeritud Ukraina oblasti Zaporižžja ja Hersoni iseseisvust määrustega, mis anti välja neljapäeva hilisõhtul, edastasid uudisteagentuurid.

«Annan korralduse tunnustada Lõuna-Ukrainas asuvate Zaporižžja ja Hersoni riiklikku suveräänsust ja iseseisvust», sõnas Putin.

Venemaa valmistub reedel ametlikult vormistama kahe oblasti annekteerimist koos Donetski ja Luhanskiga.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles ajakirjanikele, et alade annekteerimine vormistatakse tseremoonial ja Putin peab suure kõne.

Putin on ähvardanud anastatud territooriumide kaitsmiseks kasutada tuumarelvi.

Ühendriikide president Joe Biden rõhutas neljapäeval, et USA ei tunnusta mitte iialgi Venemaa nõudeid Ukraina suveräänsele territooriumile.

«Ma tahan selle väga selgelt välja öelda. USA ei tunnista kunagi, mitte iialgi Venemaa nõudeid Ukraina suveräänsele territooriumile. Niinimetatud rahvahääletus oli ilme ja absoluutne pettus,» ütles Biden Washingtonis.

USA senat kiitis samal ajal heaks 12 miljardi dollari suuruse uue sõjalise- ja majandusabi Ukrainale osana föderaaleelarve pikendamisest detsembrisse.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres mõistis annekteerimisplaanid hukka ohtliku eskalatsioonina, millel ei ole tänapäeva maailmas kohta.

«Igasugune otsus minna edasi Ukraina Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblastite annekteerimisega ei oma õiguslikku väärtust ja väärib hukkamõistu,» märkis Guterres.

«Sellega ei tohi mingil juhul leppida,» ütles Guterres.

Guterrese sõnul rikub riigi territooriumi igasugune jõuga annekteerimine ÜRO põhikirja ja rahvusvahelist õigust.

Peasekretär lisas, et libareferendumid, mille Moskva okupeeritud oblastites korraldas, toimusid keset sõda Venemaa relvastatud okupatsiooni all ja väljaspool Ukraina enda põhiseaduslikku raamistikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles