Reinsalu anneksioonist: tuleb luua tribunal, et Vene agressorid ei pääseks karistuseta (1)

Postimees
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Ints Kalnins

Eesti mõistab karmilt hukka Ukraina nelja regiooni illegaalse annekteerimise Venemaa poolt ning nõuab rahvusvahelise tribunali loomist agressori karistamiseks, teatas välisminister Urmas Reinsalu täna tehtud avalduses.

«Eesti mõistab üheselt ja karmilt hukka Ukraina okupeeritud territooriumidel Donetskis, Hersonis, Luganskis ja Zaporižžja toimunud «referendumi» ning Venemaa otsuse need territooriumid illegaalselt annekteerida, nagu seda tehti Krimmi poolsaarega,» rõhutas Reinsalu oma avalduses.

Välisministri sõnul on tegemist rahvusvahelise õiguse ja Ukraina suveräänsuse ning territoriaalse terviklikkuse räige rikkumisega. «Neil nõndanimetatud referendumitel puudub igasugune seos rahva tahte väljendamisega ning need on absoluutselt õigustühised. Rõhutan, et Ukrainal on õigus oma territooriumi rahvusvaheliselt tunnustatud piirides kaitsta,» märkis välisminister.

«Venemaa vastutustundetud ähvardused lääne suunal, sh tuumarelvadega, ei heiduta lääneriike toetama Ukrainat kuniks Venemaa selle sõja kaotab ja Ukraina oma suveräänsuse rahvusvaheliselt tunnustatud piirides taastab. Ühtlasi peame viivitamatult suurendama kaitseabi Ukrainale ja jätkama agressiooni hinna tõstmist Venemaale, muuhulgas liikuma kiiresti edasi täiendavate sanktsioonidega.»

«Samuti peame looma rahvusvahelise tribunali, et Venemaa agressioonisõja organisaatorid ei pääseks mingil juhul karistuseta. Meie toetus Ukrainale on vankumatu,» rõhutas Reinsalu.

Täna teatas Venemaa president Vladimir Putin oma kõnes Ukraina nelja regiooni – Donbassi, Luhanski, Zaporižžja ja Hersoni annekteerimisest. Eelnevalt oli Venemaa nimetatud okupeeritud piirkondades korraldanud «referendumid».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles