Lapse usalduslikud suhted vanematega võivad tragöödiaid ära hoida

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
Kõige olulisem on oma lastega rääkida.
Kõige olulisem on oma lastega rääkida. Foto: Sille Annuk

Sageli ei julge laps või teismeline öelda vanematele ausalt põhjust, miks ta õigeks ajaks koju ei tulnud või kellega ja kus aega veetis. Lihtsam on välja mõelda hädavale, kuid see võib kaasa tuua ettenägematu ohuolukorra või lõppeda sootuks traagiliselt.

Viis aastat tagasi oli juhtum, kus laps väitis, et tundmatud mehed hoidsid teda kaubikus neli tundi kinni. Tegu oli õnneks väljamõeldisega – põhjuseks lapse soovimatus trenni minna. Samalaadne lugu meenub tänavu maikuust, kus sotsiaalmeedias levitati infot, nagu tahtnuks keegi Laagris lapse metsa viia. Toona palus politsei enne selliste teadete jagamist kindlasti veenduda informatsiooni tõesuses ja postitaja taustas ning motiivides.

Taoliste juhtumite puhul taandub lõpuks kõik suhetele, mis valitsevad lapse või noore ja tema vanemate vahel. Noortega peab rääkima ja kindlasti tuleb neid kuulata. Ka jaanipäeval Tartus 13-aastase poisiga juhtunud tõukerattaõnnetuse traagiline lõpp võinuks ära jääda, kui teismelised oleks julgenud ausalt tunnistada alkoholitarbimist ega oleks kartnud kiirabi kutsuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles