GALERII ⟩ Päästeamet tunnustas aumärgiga 89 silmapaistvat inimest

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Täna tunnustasid siseminister Lauri Läänemets (SDE) ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu päästeteenistuse aumärgiga 89 inimest, kes on paistnud silma vaprusega inimeste elu ja vara päästmisel või kel on teeneid päästevaldkonna arendamisel.

Elupäästja medali sai 59 inimest, nende seas lisaks kutselistele ja vabatahtlikele päästjatele, politseinikele ning teistele päästevaldkonna töötajatele ka 14 eraisikut.

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul on päästjate väärtustamine ülioluline, sest just missioonitunne on see, mis tõukab neid inimesi oma isikliku heaolu ja tervisega riskima teiste kaitsmiseks.

«Samas peame riigina endale aru andma, et missioonitunde ja tunnustusega lauda ei kata ning enda ja oma pere heaolu ja kindlustunnet ei taga,» ütles Läänemets. «Riigieelarve läbirääkimised tõid meie esmareageerijatele häid uudiseid: tõusevad nii miinimumpalgad kui ka palgad siseturvalisuse valdkonnas tervikuna. Nii saame toetada oma kaitsjate toimetulekut tänases majandusolukorras,» kinnitas ta.

Kutseliste kõrval reageerivad igale viiendale päästesündmusele vabatahtlikud päästjad, kes võtavad enda kanda ülesanded, mida õhukeseks lihvitud riik lihtsalt enam ei suuda, nentis Läänemets. «Päästeliit on aidanud Ukraina päästjaid ja meedikuid, kogudes annetusi neile vajalike vahendite ostmiseks. Teie tööd märgatakse ja hinnatakse ning ka vabatahtlike päästekomandode toetus suureneb järgmisel aastal poole võrra.»

Vaja rohkem päästeoskuste õpetamist

Siseminister rõhutas, et riik peab rohkem panustama ka elanikkonnakaitsesse. «Päästeamet on võtnud initsiatiivi ja tegutseb kiirelt ka neis teemades, mis on seni olnud lahendamata – ohuteavitus, varjumine jne. Selle kõige juures aga on oluline ka inimeste koolitamine. Täna kuuldud eraisikute kangelasteod näitavad, et meie inimesed on valmis ligimest hädas aitama. Siin on peidus suur potentsiaal ja seepärast on eluliselt tähtsate oskuste – näiteks esmaabi andmise, päästeoskuste ning ka kriisioskuste – õpetamine elanikkonnale ülioluline,» ütles Läänemets.

Seekordsete elupäästjate hulgas on inimesed, kes pole peljanud aidata hädasolijaid tules ega vees ning neidki, kes on raskel hetkel tundnud tavapärasest rohkem huvi ligimese käekäigu vastu. Nii on päästetud mitu elu olukorras, kus kõike on otsustanud sekundid ning abivajaja ise pole olnud enam suuteline appi hüüdma.

«Elu päästmine ei ole väike asi. Tänased medalisaajad on heitnud kõrvale hirmu ja läinud appi sinna, kus neid on kõige rohkem vajatud. Iga päästetud elu taga on lugu, mis kinnitab, et kõik need 59 elupäästjat on meie tänu auga välja teeninud. Räägime päästeametis sellest, kui oluline on kriisi korral aidata mitte ainult ennast, vaid ka oma kogukonda. Tean, et tänased ja varasemad elupäästjad mõtlevad kriisiolukorras oma lähedastele, naabritele, tuttavatele ja kodukülale,» tunnustas kokkutulnuid ka päästeameti peadirektor Kuno Tammearu.

Aumärgiga tunnustati ühtekokku 89 inimest. Lisaks elupäästemedalitele anti üle kolm päästeteenistuse kuldristi, 10 päästeteenistuse hõberisti ning 17 päästeteenistuse medalit.

Päästeteenistuse aumärke on antud välja alates 1998. aastast. Aumärke antakse üle kaks korda aastas: Eesti Vabariigi sünnipäeva ajal veebruaris ning organiseeritud tuletõrje aastapäeval septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles