Politsei pidas kinni korruptsioonis kahtlustatava ettevõtja Nikolai Ossipenko ja kaheksa linnaametnikku (7)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Nikolai Ossipenko
Nikolai Ossipenko Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Täna pidasid politseinikud Ida-Virumaal kinni tuntud ettevõtja Nikolai Ossipenko ning mitu Kohtla-Järve volikogu liiget ja munitsipaalametnikku, keda kahtlustatakse altkäemaksu andmises ja võtmises ning mõjuvõimuga kauplemises.

Kahtlustuse kohaselt on Ossipenko mõjutanud Kohtla-Järve ametnikke ja linnavolikogu liikmeid, et nad teeksid temale kasulikke otsuseid. Kahtlustus altkäemaksu võtmises ja/või mõjuvõimuga kauplemises esitati neljale linnaametnikule ja neljale linnavolikogu liikmele.

Uurimise all on kümmekond episoodi. Tegemist on esialgse kahtlustusega, mis võib kriminaalmenetluse kestel muutuda.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Ats Kübarsepa sõnul on alust kahtlustada, et altkäemaksu andmisega suunas Ossipenko kohalikku poliitikat. «Seni menetluses kogutud andmed viitavad, et kahtlustatav omas mõju linnas tehtavate otsuste üle, suunas neid vastavalt enda vajadustele ning kasutas selleks nii avalikke kui isiklikke ressursse. Kahtlustus ei seisne ainult ühes rikkumises, vaid mitmes episoodis. Korruptsioon ei ole pelgalt kuritegu, vaid mõtteviis ning korruptiivne linnajuhtimine mõjutab iga kohaliku elaniku heaolu,» sõnas Kübarsepp.

«Eelmisel nädalal ütles Keskkriminaalpolitsei juht Aivar Alavere Eesti Päevalehes, et valgekraede kuritegevuse ohvrina tunned end ära arstijärjekorra lõpus. Sellele tõesele väitele on paslik lisada, et korruptsiooni tunneb inimene ka siis, kui ta ei saa talvel enda kodust välja, sest lumi on lükkamata või prügikonteiner ajab juba mitmendat päeva üle,» ütles ringkonnaprokurör Alan Rüütel.

Uurimist viib Viru Ringkonnaprokuratuuri juhtimisel läbi Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo.

Põhjarannik kirjutas mõni päev tagasi, et Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael allkirjastas lepingule, mis kohustab tänavu kevadel asutatud firmat EKONV Grupp hooldama 15 miljoni euro eest viis aastat linna teid ja tänavaid. Tähelepanuväärne on sealjuures see, et EKONV Grupi juhatuse liige on Jevgeni Makarov, kes on varem olnud ka N&V juhatuse liige. Mõlemad firmad on registreeritud Jõhvis aadressil Kaasiku 28. EKONV Grupi osanik on äriregistri andmetel 27aastane Vladimir Davõdtšik, kes on N&V omaniku Nikolai Ossipenko väimees ja Kohtla-Järve linnavolikogu esimehe Tiit Lillemetsa õemees.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles