Karis arutab Arraiolose grupi riigipeade kohtumisel EL-i naabruskonnaga seonduvat

BNS
Copy
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

President Alar Karis on neljapäeval töövisiidil Maltal Vallettas Arraiolose grupi kohtumisel, kus keskendub koos 12 Euroopa Liidu riigipeaga ühenduse üleilmsele rollile ning naabruskonna küsimustele.

«Kui Euroopa Liit tahab hoida tugevat globaalset rolli ja kaitsta Euroopa julgeolekut, on liikmesriikidel vaja keskenduda ka riikidele meie lähinaabruses - idas ja lõunas. Euroopa Liidu naabrite heal käekäigul ja tugeval julgeolekul on otsene mõju sellele, kuidas kogu Euroopal läheb. Sõda, konfliktid ja sõltuvus mitteusaldusväärsetest partneritest nõrgestavad nii meie naabrite kui ka seeläbi Euroopa Liidu julgeolekut. Sel põhjusel on meil vaja enam panustada idapartnerlusse, Lääne-Balkani eurointegratsiooni ja lõunanaabrusesse. Kõigil riikidel meie kõrval, kes soovivad olla kas Euroopa Liidule lähedased partnerid või ühenduseiga liituda, peab selleks võimalust olema,» ütles Karis. «See on sama oluline kui Euroopa Liidu maade majanduslik ja energeetiline sõltumatus, usaldusväärsed ühendused liikmesriikide ja liidu naabrite vahel.»

President Karis arutab 12 liikmesmaa riigipeaga ühenduse ida- ja lõunanaabruse julgeolekut, sealhulgas Venemaa agressiooni Ukraina vastu ning Euroopa Liidu üleilmset rolli. Samuti räägitakse Euroopa Liidu võimalustest globaalse ebavõrdsuse vähendamisel, näiteks tervishoiu ja vaktsineerimise, hariduse ja liikuvuse ning laiemalt keskkonna ja elatustasemega seotud teemadel.

Eesti riigipeal on kavas ka eraldi kohtumised Itaalia presidendi Sergio Mattarella ja Slovakkia presidendi Zuzana Čaputovága. Mõlema riigipeaga on jutuks kahepoolsed suhted, Euroopa julgeolek, Ukraina jätkuv toetamine ja Venemaa survestamine sõja lõpetamiseks.

Riigipea abikaasa Sirje Karis osaleb Arraiolose grupi kohtumisele saabunud presidentide abikaasade programmis.

Arraiolose grupi nime all tuntakse 2003. aastal alguse saanud mitteformaalsete kohtumiste seeriat, kuhu sõidavad riigipead, kes ei osale Euroopa Liidu Ülemkogu töös. Tänavusel, 17. kohtumisel osalevad Eesti, Horvaatia, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Itaalia, Iirimaa, Läti, Malta, Poola, Portugali, Sloveenia ja Slovakkia presidendid.

President Karis saabub Eestisse tagasi reedel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles