VIDEO JA FOTOD ⟩ Kaitseminister esitab välisluureameti uueks juhiks Kaupo Rosina (3)

Postimees
Copy

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) esitab välisluureameti uueks juhiks kaitseväe küberväejuhatuse juhi, kolonel Kaupo Rosina.

Pevkuri sõnul on Rosin tugev kandidaat. «Tema ligi 20-aastane kogemus luures, millest viimased neli aastat kõrgel ametikohal NATO peakorteris, on andnud talle hea ettevalmistuse välisluure juhi kohale asumiseks. Olen veendunud, et Kaupo Rosin saab talle pandud kõrgete ootustega kenasti hakkama,» märkis minister.

Minister lisas, et otsuse tegemisel mängis olulist rolli Rosina suhtevõrgustik NATO liitlastega. «Luuremaailmas on väga olulised usalduslikud suhted meie partneritega. Olles olnud viimased neli aastat NATO peakorteris pidevas kontaktis kõigi meie liitlastega ja saades seal ka laiemat vaadet luurele, loob see head eeldused asuda tööle ilma pikema sisseelamisajata,» ütles Pevkur.

Välisluureameti peadirektori nimetab ametisse kaitseministri ettepanekul valitsus, kuulates ära ka riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni arvamuse. «Kellelgi pole praeguses julgeolekuolukorras luksust kaotada isegi ühte päeva,» lisas Pevkur ja ütles, et palub riigikogu komisjonil esimesel võimalusel koguneda, et see arvamus valitsusele ka esitada.

Kolonel Kaupo Rosin juhib praegu küberväejuhatust. Aastail 2018–2022 oli ta NATO peakorteri luure- ja julgeolekudivisjoni analüüsiüksuse asedirektor ja enne seda juhtis aastail 2012–2018 kaitseväe luurekeskust.

Välisluureameti senine juht Mikk Marran asub novembrist juhtima Riigimetsa Majandamise Keskust. Marran juhtis välisluureametit 2016. aastast ning eelmisel aastal nimetas valitsus ta ametisse teiseks viieaastaseks ametiajaks.

Välisluureameti peamine ülesanne on koguda, analüüsida ja edastada infot Eestit puudutavate väliste julgeolekuohtude kohta, andes nii panuse Eesti riigikaitse ja julgeolekupoliitika kujundamisse.

Välisluureamet tagab ka turvalise side riigi salastatud võrkudes ja teeb välisvastuluuret, et kaitsta Eesti diplomaate ja välisoperatsioonidel teenivaid kaitseväelasi. Samuti kaitseb välisluureamet Eestile edastatud salastatud välisteavet.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles