Urmas Reinsalu: Jaapan on mänginud Ukraina toetamisel olulist rolli

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Urmas Reinsalu ja Jaapani parlamentaarse asevälisminister Yuumi Yoshikawa.
Urmas Reinsalu ja Jaapani parlamentaarse asevälisminister Yuumi Yoshikawa. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) kohtus täna Jaapani parlamentaarse asevälisministri Yuumi Yoshikawaga. Kohtumisel keskendusid nad olukorrale Ukrainas, arengutele Aasia piirkonnas ja Eesti-Jaapani suhetele.

Reinsalu tunnustas Jaapanit selle eest, et see on mänginud Ukraina toetamisel olulist rolli. «Jaapan on liitunud lääne sanktsioonidega Venemaa vastu igal sammul ja see on Venemaale agressiooni hinna tõstmisel väga oluline. Kuni Venemaa oma vägesid Ukraina piiridest välja ei vii, ei saa olla juttugi Venemaale surve vähendamisest,» ütles ta.

Reinsalu toonitas, et tuleb jätkata sanktsioonide karmistamist, Venemaa rahvusvahelist isoleerimist ning otsida võimalusi, kuidas tagada vastutus Vene vägede toimepandud kuritegude eest.

Aasia ja Vaikse ookeani regioonis toimuvast rääkides tunnustas välisminister Jaapanit juhtrolli eest stabiilsuse ja reeglitel põhineva korra tagamisel. Ta lisas, et Eesti mõistab tugevalt hukka Põhja-Korea ballistilise raketi katsetused ning saab aru Jaapani murest Venemaa ja Hiina tegevuse pärast Jaapanit ümbritsevatel meredel.

Reinsalu kinnitas kohtumisel Eesti ja Jaapani häid suhted ning lisas, et koostöö tugevdamine äri-, digitaliseerimis- ja kübervaldkonnas on võtmetähtsusega. «Jaapan on Eesti jaoks oluline partner ka multilateraalsel areenil ning seda näitab Jaapani tihe koostöö Euroopa Liidu ja NATOga,» lisas ta.

Täna ennelõunal peetakse Tallinnas ka Jaapani-Balti koostöödialoog, mille kesksed teemad on Venemaa agressioon Ukrainas ja Ukraina toetamine, olukord India ja Vaikse ookeani piirkonnas ning ELi-Jaapani ja Balti-Jaapani koostöö.

Kohtumisel esindab Eestit välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler Kyllike Sillaste-Elling, Jaapanit parlamentaarne asevälisminister Yuumi Yoshikawa, Leedut asevälisminister Egidijus Meilūnas ja Lätit välisministeeriumi kantsler Andris Pelš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles