Metropoliit Eugeni: ma ei jaga patriarh Kirilli vaateid Ukraina sõjale (9)

Postimees
Copy
Metropoliit Eugeni.
Metropoliit Eugeni. Foto: Taavi Sepp

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) metropoliit Eugeni teatas täna vastuseks siseministeeriumi kirjale, et ta ei toeta Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirilli vaateid Ukraina sõjale. Siseministeerium ootas Eugeni seisukohta hiljemalt tänaseks, vastasel korral oleks õiguskaitseorganid alustanud tema suhtes menetlust.

Siseministeeriumi asekantsler Raivo Küüt saatis 7. oktoobril Eugenile kirja, soovides, et Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik võtaks selge seisukoha patriarh Kirilli 25. septembri sõnavõtu kohta, milles ta õigustas Vene Föderatsiooni sõjategevust Ukrainas.

Siseministeerium ootas Eugenilt ühemõttelist ja arusaadavat väljendust, kas ta jagab patriarh Kirilli seisukohta või mitte. Küüt märkis, et Eugeni peab veenma nii siseministeeriumit kui ka Eesti üldsust, et Moskva patriarhi sõnavõtust kantud sõja õhutustegevust ega sellest tulenevaid muid mõjutusi ja ideoloogiat Eestis MPEÕK edasi ei kanna.

Kui nimetatud tingimustele vastav seisukoht pole avaldatud hiljemalt 12.10.2022 ja/või see pole ühemõtteliselt arusaadav või toetab patriarhi seisukohti, teeb Siseministeerium ettepaneku metropoliidi elamisloa tühistusmenetluse alustamiseks.

Siseminister Lauri Läänemets ütles esmaspäeval, et julgeolekuasutused pole seni tuvastanud Eestis tegutsevas Moskvale alluvas õigeusukirikus vaenulikku tegevust, küll aga peab ta vajalikuks, et siinse kiriku juht metropoliit Eugeni distantseeriks end kirikupea patriarh Kirilli Ukraina sõda ülistavatest väljaütlemistest.

Läänemets märkis, et kui metropoliit Eugeni ennast patriarh Kirilli sõda toetavatest avaldustest ei taanda, on tegemist julgeolekuprobleemiga ja tema suhtes tuleb alustada menetlust. Menetlus võinuks lõppeda tema elamisloa tühistamisega ja Eestist väljasaatmisega.

«Meie andmetel peaks metropoliit Eugeni saabuma Eestisse täna (esmaspäeval – toim) ja seega jääb tal veel kaks päeva, et siinsete inimestega konsulteerida ja arutleda. Hiljemalt kolmapäevaks võiks see avaldus tal tehtud olla. Soovime, et see oleks tehtud avalikkuse jaoks meedia kaudu ja et selles taandataks end Moskva patriarhi Kirilli seisukohtadest. Ühtlasi tuleks meid veenda selles, et Eestis ei tehta seesugust mõjutustegevust, mis kuidagi õigustab sõda Ukrainas,» ütles Läänemets esmaspäeval.

Patriarh Kirill on esinenud korduvalt Venemaa Ukraina-vastast agressiooni toetavate avaldusetega.

Avaldame Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugeni vastuse täies mahus

Siseministrile

Justiitsministrile

Austatud härra Lauri Läänemets

Austatud proua Lea Danilson-Järg

Mulle ja meie Kiriku Sinodile adresseeritud Siseministeeriumi asekantsleri Raivo Küüdi 07.10.2022 kirjas soovitas asekantsler mul teha avaldus avalikes meediaväljaannetes kuni 12.10.2022 (hoiatusega alustada muidu minu ajutise elamisloa tühistamise protsess), milles:

1) ühemõtteliselt ja selgelt väljendada, kas ma jagan Moskva ja kogu Venemaa patriarhi Kirilli seisukohta, mida ta ütles jutluses 25.09.2022, kus ta õigustab Vene Föderatsiooni sõjategevust Ukrainas;

2) veenda nii Siseministeeriumit kui ka Eesti üldsust, et MPEÕK-s ei toimu mingisugust sellist tegevust, mis kannaks edasi Moskva patriarhi sõnavõtust kantud sõja õhutustegevust ja sellest tulenevaid muid mõjutusi ja ideoloogiat.

Vastuseks sellele kirjale teatan järgmist:

1. Oma tegevuses juhindub meie Kirik MPEÕK põhikirjast ja Eesti Vabariigi seadustest.

Toetudes õigeusu usuõpetusele väljendab Eesti Õigeusu Kirik sõjavastasust, on rahu poolt ja kõigi konfliktide rahumeelse lahendamise poolt, mida me rõhutasime ka MPEÕK Sinodi pöördumises 6.10.2022.

Seoses sellega teatan Teile, et ma ei jaga pühima patriarhi Kirilli sõnu, mida ta väljendas 25.09.2022 peetud jutluses, justkui antaks patud andeks sõjaväelastele, kes hukkuvad sõjaväelase kohust täites.

19.03.2022 ühinesin ma Eesti Kirikute Nõukogu avaldusega, mis mõistis hukka sõja ja kutsus üles sõjategevuse lõpetamisele. Sellest ajast saadik on minu seisukoht muutumatu.

2. Veenmaks Eesti valitsust ja üldsust, et MPEÕK ei levita Eestis sõda õhutavat ideoloogiat, pean alguseks teatama järgmist:

MPEÕK Sinodi pöördumises, mis oli tehtud seoses jätkuva sõjaga Ukrainas, me kogulikult kinnitasime oma kirikuliikmetele ja Eesti rahvale, et me palvelikult palume Issandalt Jumalalt sõja kiireimat lõppu, nagu kõik teised Eesti kristlikud kirikud. Kõigis meie pühakodades tuuakse igal liturgial palumisi ja palveid selle sõja lõpetamise ja rahu peatse taastamise eest.

Ukraina sõja päris alguses kutsusin ma oma kirikuliikmeid mitte alluma vaenu ja vihkamise tunnetele, mitte lasta enda tõmmata poliitilistesse vaidlustesse, eriti kiriklikus keskkonnas, vaid tegeleda põgenike abistamisega, kes on jäänud peavarjuta ja elatusvahenditeta. Meie kogudustes kogutud 10 000 eurot on üle kantud MTÜ Eesti Pagulasabi kontole. Meie Kiriku koguduste liikmed on töötanud pagulaste vastuvõtu keskustes, on osalenud toiduainete, asjade ja esmatarbevahendite kogumises, võimaluse korral on aidanud majutusega. Meie preestrid on vaimulikult toetanud ja jätkavad nende ukraina pagulaste toetamist, kes käivad MPEÕK kogudustes.

Eestis tegutseb praegu 38 MPEÕK kogudust, mis ühendavad suurt osa meie maa õigeusklikest. Alates 2022. aasta märtsist on praktiliselt kõigis meie kogudustes ka Eestisse saabunud ukraina pagulastest õigeusklikud. Ja see saab ainult kinnitada, et meie kogudustes ei toimu mingit sõjapropagandat ega vaenuõhutamist. Sarnased juhtumid saaks kohe avalikuks, sest kõigi meie koguduste tegevus on avalik ja läbipaistev.

Ülejäänut loodan jagada sisulises mõttevahetuses plaanitud kohtumisel Siseministeeriumis, kuhu olen kutsutud 18.10.2022.

Lugupidamisega,

Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugeni

MPEÕK Sinodi esimees

MPEÕK Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugeni

Sündinud 9. oktoobril 1957 Kasahstanis

Lapsepõlve- ja noorukiaastad möödusid Kirovis

Pärast 8. klassi lõpetamist õppis Kirovi ehitustehnikumis

1977–79 teenis Nõukogude armees

1983 lõpetas Moskva vaimuliku seminari

1987 lõpetas Moskva vaimuliku akadeemia

1995 määrati Moskva vaimulike koolide rektoriks

2018 valiti Eestis asuva õigeusu kiriku metropoliidiks. Eugeni pakkus kandidaadiks Moskva patriarhaat

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles