Kaitsevägi saab lähiajal uued kuivtoidupakid

Postimees
Copy
Kuivtoidupakk.
Kuivtoidupakk. Foto: RKIK

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) hangib kaitseväele uut tüüpi toidupakke, mis võimaldavad väljaõpet planeerida paindlikumalt ning vähendada üksikute toodete ülejäämist. Lisaks on tulevikus võimalik toidupakk komplekteerida kokku kolmest söögikorrapakist.

Eelmisel aastal viidi läbi koostöös Tallina Tehnikaülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi teadlastega kaitseväe ajateenijate, reservväelaste ja tegevväelaste välitoitlustuses kasutatavate toidupakkide ja nende parendamise võimaluste uuring.

«Uuring lõi omakorda eeldused, et RKIK sai varasemast enam pöörata tähelepanu just uute pakkide arendustööle ja hanke ettevalmistusele, et pakid oleksid tervislikumad ja mitmekesisemate koostisosadega,» märkis RKIK toitlustuse taristuportfelli juht Agne Silde pressiteate vahendusel.

Kuivtoidupakk.
Kuivtoidupakk. Foto: RKIK

Näiteks on uute söögikorrapakkide sortimenti on olulises mahus lisandunud eritüübilisi toidupakke, kus on laktoosi- ja gluteenivabad ning vegetaarsed toidupakid. Lisaks on eraldi loodud hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi toidupakid.

«Pakid koosnevad pearoast, teraviljatootest, võileivakattest, vahepalast, joogist ja desinfitseerivatest salvrätikutest. Kokku on 28 erinevat ratsiooni, millest 12 on eritüübilised ratsioonid ja 16 tavaratsioonid koos hommikusöögi ratsioonidega. Tavaratsioonidest pooled põhiroad märgratsioonid ehk valmistoidud (ingl. k. wet pouch) ning teine pool dehüdreeritud põhiroad,» märkis RKIK toitlustusteenuse koordinaator Marcus Põlluvee.

«Uued toidukorra pakid lihtsustavad oluliselt nii toitlustusplaani koostamist õppuseks kui ka sõdurielu – näiteks, sõdur ei pea nuputama, mis ta sööb kohe ja kuidas säilitab hommikul avatud konservi, et seda saaks ka lõunal või õhtul süüa. Lisaks pakub pearoogade rikkalik valik õppustel vaheldust pea igal toidukorral,» ütles 1. jalaväebrigaadi logistikajaoskonna vanemstaabiallohvitser vanemveebel Kermo Reedik.

RKIK tõi välja, et valmistoidud on sarnased konserveeritud valmistoidule, kuid mille erinevus on toote pakendis ja valmistamisviisis. Tooted on nende sõnul pakendatud tugevasse fooliumpakendisse, mille tulemusel on toodet lihtne ilma vett lisamata valmistada ning seda on võimalik tarbida nii soojendatult kui soojendamata.

«Valmistoidu ratsioonidele on juba lähiaastatel planeerimas RKIK uut lahendust kus hangitakse juurde soojaelemendid, millega on võimalik toitu soojendada kuuma vett kasutamata.»

Uue toidupaki eesmärk on olla kiire ja lihtsa tarbimisega, milleks pidime arvestama kõikide väeliikidega üle Eesti.

«Uue toidupaki eesmärk on olla kiire ja lihtsa tarbimisega, milleks pidime arvestama kõikide väeliikidega üle Eesti. Võrreldes varasemalt kasutuses olnud 24 tunni toidupakiga, on uuest ühe söögikorra pakist ära võetud konservtooted, mis on asendatud tugevtatud fooliumpakkidega, et toidupakk oleks võimalikult kerge,» lisas Põlluvee. Kolme söögikorrapaki kaloraaž on 3700 kuni 3800 kilokalorit.

Uuendusena on toidupakkidele lisatud ka QR-kood, mille alusel saavad tarbijad anda koheselt tagasisidet pakkide sisu ja maitse osas. Tagasiside on oluline nii toidupakkide arenduse kui ka juba järgmiste tellimuste osas, mis võimaldab viia sisse muudatusi paki sisu osas. Uued pakid jõuavad kasutusse 2023. aastal.

Juba praegu on RKIK sõnul üksustes käimas esimesed kuivtoidupakkide testperioodid, et saada hinnang nii uute pakkide sisu kui ka kontseptsiooni osas.

Raamleping toidupakkide hankimiseks sõlmiti 2021. aastal osaühing Kommivabrikuga 48 kuuks ning hanke eeldatav maksumus on 17 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles