Eesti kutsus välja Valgevene esindaja

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Valgevene lipp.
Valgevene lipp. Foto: Attila Husejnow

Eesti kutsus täna välja Valgevene esindaja, et avaldada teravat hukkamõistu abile, mida Valgevene annab Venemaale Ukraina-vastases sõjas.

Vastusammuna Valgevene otsusele vähendada Eesti saatkonna töötajate arvu Minskis kehtestab Eesti Valgevene esinduse koosseisule Tallinnas omalt poolt piirmäära, mille kohaselt tohib Eestis jätkata tegevust üks Valgevene diplomaat ja üks haldustehniline teenistuja.

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ütles, et Valgevene võimud on olnud kaasosalised Venemaa juba üle poole aasta kestnud jõhkras sõjas Ukraina vastu. «Vene armee kasutab Ukraina vastu õhurünnakute korraldamiseks Valgevene laskemoona, varuosi ja territooriumi, mis teeb Lukašenkast ja Valgevene juhtkonnast sõja osalised,» lisas ta.

Reinsalu rõhutas, et Eesti jääb kindlalt toetama Valgevene opositsiooni demokraatiapüüdlusi ja kodanikuühiskonda, et riigis toimuvad inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumised ei jääks tähelepanuta.

Kavatseme lähetada Vilniusesse Valgevene demokraatlike jõududega suhtlemisele keskenduva erivolitustega diplomaadi.

Välisminister Urmas Reinsalu.

«Me näeme, et poliitvangide arv on jätkuvalt kasvamas ja, et Aljaksandr Lukašenka režiim jätkab sõltumatu meedia mahasurumist. Rahvusvaheline kogukond peab jätkuvalt seisma selle eest, et kõik poliitvangid Valgevenes vabastataks tingimusteta ja viivitamatult,» märkis minister.

Selleks, et demokraatliku Valgevene hääl saaks kõlada rahvusvahelises areenil, korraldas Eesti ÜRO Peaassamblee veerel koos Valgevene opositsioonijuhiga mitu arutelu, mis tõi kokku eri riikide, mõttekodade ja ettevõtete esindajad.

«Kavatseme ka edaspidi teha kõik endast oleneva, et opositsiooni ja laiemalt demokraatiat väärtustavate valgevenelaste hääl jõuaks avalikkuseni,» rõhutas Reinsalu.

Eesti soovib tihendada koostööd Valgevene demokraatliku opositsiooniga, kelle peamine keskus on koondunud Vilniusse.

«Kavatseme lähetada Vilniusesse Valgevene demokraatlike jõududega suhtlemisele keskenduva erivolitustega diplomaadi, lisaks võõrustame juba peatselt Tallinnas Valgevene opositsiooniliidrit Svjatlana Tsihhanovskajat,» lisas välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles