Sotsides pettunud noorpoliitik: erakond on hakanud otsima toetajaid EKRE tagalast (10)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Karl Aaron Adson
Karl Aaron Adson Foto: Facebook
  • Sotsid: edasine koostöö Adsoniga on võimatu tema ebaeetiliste võtete tõttu
  • Adson Tartu linnavolikogust lahkuda ei kavatse

Noorpoliitik ja Tartu linnavolikogu liige Karl Aaron Adson selgitas täna sotsiaalmeedias, miks ta otsustas lahkuda Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast ning miks andis Tartu linnavolikogus üle avalduse lahkuda sealsest sotside fraktsioonist.

Adson selgitas sotsiaalmeedias, et tema otsuses mängis olulist rolli piirkonna juhi ja juhatuse piiratud koostöövõime. «Meil on olnud põhimõttelisi erinevusi, mille eest seista ning kuidas seda teha. Minu eesmärk on pidada kinni lubadustest, mida olen enne valimisi tartlastele andnud. Mul on tunne, et tekkinud olukorras ei ole neid võimalik piisavalt edukalt ellu viia,» põhjendas Adson.

«Mulle teeb ka muret üldine erakonna suunamuutus – otsime toetajaid EKRE tagalast ajal, kui meie endi progressiivsed valijad hajuvad mujale. Suund peab olema tulevikku vaatav, mitte kauamöödunud aegu taga igatsev,» leiab noorpoliitik.

Erakonna ametlik kommentaar Adsoni lahkumisavaldusele

Tartu linnavolikogu fraktsioonist ja Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast lahkus volikogu senine asendusliige Karl Aaron Adson.

Seoses ebaeetiliste töövõtete kasutamisega – salaja lindistamine – piirkonna juhatuse koosolekul, ei näe Tartu sotsiaaldemokraadid edasise koostöö võimalusi Adsoniga.

Kadri Leetmaa sõnul teatas Adson oma volikogu fraktsioonist ja erakonnast lahkumisest pärast arutelu sotsiaaldemokraatide juhatuses, kus juhatus tegi ettepaneku Adsoni kaasus erakonna aukohtusse suunata.

Adson: lindistasin enda kaitseks

Postimees küsis Adsonilt kommentaari salaja lindistamise süüdistuse kohta. Adson tunnistas, et tõepoolest on ta üht koosolekut lindistanud, sest tema väitel oli juhatuse protokolle varem ebatäpselt esitatud ja sõnavõtte hiljem moonutatud.

«Pidin lindistama panema, sest see oli enda kaitsmiseks mõeldud,» selgitas ta ja lisas, et ei ole seda salvestust kellelgi kolmanda osapoolega jaganud ning et see on tal juba ka kustutatud.

«Miks ma seda tegin? See töökeskkond on selline, et ma lihtsalt pidin seda tegema. Kui mul on vaja tõestada enda sõnu või teiste sõnu, siis see oli ainus valik. Siis on tõestusmaterjal olemas,» põhjendas ta. «Salvestasin vaid ühel juhatuse koosolekul.»

Ta jätkas: «Seda näiteks oli protokolli täiendamisel vaja. Nimelt üks minister saabus ja sõimas meil kõikidel näod täis. Ja et see saaks sisse lisatud protokolli, siis seda ma kasutasin.»

Peterson: ma ei sõimanud

Kui Postimees palus Adsonil täpsustada, millisest ministrist käib jutt, ütles Adson, et tegemist oli tervise- ja tööministri Peep Petersoniga.

Peterson ütles kõnealuse juhtumi kommentaariks Postimehele: «Ma ei sõimanud kedagi. Avaldasin kuulajale mitte meeldinud arvamust võrdlemisi rahulikul moel.»

Peterson lisas, et arutelu sel teemal, kas sotsiaaldemokraadid tohivad jätta ruumi vabaks äärmuslastele, on debatiks kõikjal Euroopas, ja enamasti on vastuseks, et see oleks demokraatia reetmine. «Ses mõttes ma ei mõista, mille vastu Karl Aaron protestib,» ütles Peterson.

Teda paneb sügavalt muretsema ka erakonna noortekogu tegevus. «Sõnumid on sageli demokraatiale ja ühiskonna sidususele kahjulikud. Mitu korda on inimesed minult küsinud, mis toimub, ja iga kord olen pidanud vastama, et ega ma ise ka ei tea,» selgitas Adson.

«Nendin, et minu otsingud Eesti erakonnamaastikul on olnud seni väheste tulemustega, kuid loodan tulevikus selles edu leida, ent seda mitte mingil juhul põhimõtete arvelt. Kuniks Eestis pole abieluvõrdsus saavutatud, sooline võrdsus tagatud ja kliimakriis ületatud, ei saa ma rääkida poliitikast lahkumisest,» leiab ta.  

Üritas muutust tuua 

«Proovisin seda kurssi muuta seestpoolt, sest teadsin, et see on ka minu erakond ja seda tuleb hoida,» kirjutas ta. Tema selgitusel ei oleks erakonnas ja fraktsioonis jätkamine aus tema valijate suhtes, kes on noored, progressiivselt mõtestatud ja tihti ka vähemusgruppide esindajad. Adsoni sõnul liiguvad sotsid üha enam eemale neist väärtustest ega seisa enam nende inimeste huvide eest.

«Ma olen alati teinud poliitikat enda südametunnistusest lähtuvalt ja kinnitan, et see ei muutu. Tahan tänada teid selle põneva reisi eest, millel olete mulle kaasa elanud, kuid kinnitan, et töötan volikogus oma valijate nimel väsimatult ja põhimõttekindlalt edasi,» kirjtuas Adson. «Mul on paljude erakonnaliikmete vastu tohutu austus ning soovin ainult tuult purjedesse.»

«Jah, ma lahkusin erakonnast, kuid sellegipoolest jään esindama volikogus oma valijaid, sest nemad andsid hääle mulle,» ütles Adson Postimehele.

Adson liitus sotsidega 14. juulil 2020. Möödunud aasta kohalike omavalitsuste valimistel sai ta 111 häält.

Odinets: sotsiaaldemokraadid tutvustavad oma vaateid ja seisukohti võimalikult paljudele valijatele

Eduard Odinets.
Eduard Odinets. Foto: Kermo Benrot

Sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretär Eduard Odinets kinnitas Postimehele, et erakond seisab kindlalt oma põhimõtete eest nii opositsioonis kui ka koalitsioonis olles.

«Kõigi Eesti inimeste toimetulek, õiglane maksusüsteem, inimeste kindlustunne tuleviku osas, riigi julgeolek, ühiskonna sidusus, võrdsed võimalused – seisime ja seisame ka edaspidi oma väärtuste eest,» märkis Odinets.

«Näiteks tänases kriisis ei tule inimeste toimetuleku tagamine ju vähemuste arvelt, vaid puudutab kõiki Eesti elanikke väga otseselt. Mõista tuleb ka seda, et me ei juhi riiki üksi ja seetõttu tuleb poliitikas leppida kompromissidega ning jätta teatud väljakutsed ja lahendused järgmisesse valitsemisperioodi,» sõnas peasekretär. 

«Sotsiaaldemokraadid seisavad kõigi Eesti inimeste eest ning tutvustavad oma vaateid ja seisukohti võimalikult paljudele valijatele. Ka nendele, kes ehk hetkel toetavad mõnda teist erakonda – olgu selleks EKRE või mõni muu.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles