Kohus mõistis Venemaale kaupa vedada üritanud Valgevene kodaniku vangi

BNS
Copy
Luhamaa tollipunkt. Foto on illustratiivne.
Luhamaa tollipunkt. Foto on illustratiivne. Foto: Lauri Kulpsoo

Tartu maakohus mõistis kaheks kuuks vangi Valgevene kodaniku, kes üritas võltsitud dokumente kasutades Eesti kaudu veoautoga Venemaale viia sanktsiooni tõttu keelu alla pandud kaupa.

Kohus tunnistas Valgevene kodaniku Pjotr Rafalovitši süüdi rahvusvahelise sanktsiooni rikkumise katses ja võltsitud dokumendi kasutamises ning karistas teda kokku kahe kuu pikkuse vangistusega. Mehe karistust hakatakse lugema 23. augustist, mil ta kuriteos kahtlustatavana kinni peeti. Lisakaristusena otsustas kohus Rafalovitši Eestist välja saata ja kohaldas talle viieks aastaks sissesõidukeelu.

Süüdistuse kohaselt esitas 23. augustil veokiga tollipunkti saabunud Pjotr Rafalovitš Eesti tolliametnikule veokis oleva kauba kohta dokumendid, mille kohaselt vedas ta 3D printerite täiteainet ja erinevaid firma Siemensi tehnilisi seadmeid. Nende hulgas oli ka elektromagnetiline positsioneerija.

Mees esitas kaupade kohta võltsdokumendid, mille järgi vedanuks ta kaupa justkui Armeeniasse, kuid õigete paberite järgi selgus, et kaup oli mõeldud viimiseks Venemaale.

Pjotr Rafalovitš rikkus keeldu, mis on sätestatud Euroopa Liidu nõukogu määruses ning mis käsitleb piiravaid meetmeid seoses Venemaa tegevusega. Euroopa Liidu nõukogu määrus keelab müüa, tarnida, anda üle või eksportida Venemaale kaupu, mis võivad aidata suurendada eelkõige Venemaa tööstuslikku suutlikkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles