Biden kordas toetusavaldust Iraani meeleavaldajatele

Copy
Amnesty Internationali aktivistide meeleavaldus Roomas toetuseks Iraani protestidele.
Amnesty Internationali aktivistide meeleavaldus Roomas toetuseks Iraani protestidele. Foto: Stefano Ronchini / ipa-ag/SIPA/Scanpix

USA president Joe Biden ütles reedel, et on jahmunud massimeeleavalduste ulatusest Iraanis, mis puhkesid pärast noore naise surma moraalipolitsei vangistuses.

«Ma tahan, et te teaksite, et seisame koos Iraani kodanike, kelle seas sealsete vaprate naistega,» sõnas president.

«See jahmatas mind, mille see juhtum Iraanis äratas. See äratas midagi, mida ma arvan, et ei suudeta vaigistata pikka aega,» ütles Biden Californias asuvas ülikoolis kõneledes.

Iraani karmikäeline kombluspolitsei võttis 22-aastase kurditari Mahsa Amini vahi alla, kuna viimane väidetavalt eksis naiste rangete riietumisreeglite vastu, ning ta suri 16. septembril.

Alates 16. septembrist on Iraani meeleavaldustel tapetud kümneid inimesi. Ohvreid on mõnedel andmetel umbes paarsada. Enamik neist on protestijad, kuid surma on saanud ka paarkümmend julgeolekujõudude töötajat. Mitmetes linnades üle kogu riigi on protestidel peetud kinni sadu inimesi.

«Naisi kiusatakse kogu maailmas taga mitmesugustel viisidel, kuid neil peaks olema võimalus vähemalt kanda seda, mida nad tahavad,» sõnas Biden.

«Iraan peab lõpetama vägivalla oma kodanike vastu, kes lihtsalt kasutavad oma põhiõigusi», lisas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles