Kohus võttis menetlusse ornitoloogide kaebuse RMK projekti kohta

Postimees
Copy
Sügisene Koitjärve raba.
Sügisene Koitjärve raba. Foto: Reina Kiisel

Tallinna halduskohus hakkab menetlema Eesti Ornitoloogiaühingu kaebust põllumajandus- ja toiduameti otsuse peale, millega anti ilma keskkonnamõju hindamiseta luba uuendada Põhja-Kõrvemaa looduskaitseala ning Natura 2000 linnuala ja loodusala maaparandussüsteemi.

Ornitoloogiaühingu pressiteate põhjal soovib kuivendussüsteemi uuendada Riigimetsa Majandamise Keskus, kes keeldus menetluse käigus esitamast ametkondade palutud ekspertiisi, mis selgitaks kraavide rekonstrueerimise mõju II kaitsekategooria linnuliigile metsisele ning esmatähtsale siirdesoo- ja rabametsade elupaigatüübile.

Ornitoloogiaühing selgitab, et vahetult Koitjärve rabaga piirnevate kuivenduskraavide uuendamine viib vett rabast välja ja halvendab suure tõenäosusega kaitseväärtuste seisundit.

«Selle asemel, et viia ilmses teadmiste lüngas läbi täiemahuline Natura hindamine, leppisid asjaga seotud ametkonnad kokku mõningates leevendavates meetmetes ja hindamist läbi ei viidud. Selline lähenemine on selges vastuolus loodusdirektiivi ja Euroopa Kohtu tavaga, mille kohaselt saab Natura hindamisest loobuda vaid siis, kui negatiivne mõju on selgelt välistatud,» selgitas ornitoloogiaühing.

Otsuse vaidlustamise täiendavaks põhjuseks oli ornitoloogide sõnul asjaolu, et hindamata jäeti ka intensiivistuva kuivenduse koosmõju kaitseväe Soodla harjutusvälja eriplaneeringuga. Harjutusvälja territoorium kattub osaliselt Põhja-Kõrvemaa looduskaitseala ja Natura alaga ning hõlmab Koitjärve raba. Erinevate tegevuste koosmõju teadmata võidakse teha otsuseid, mis kaitstavaid loodusväärtusi pöördumatult kahjustavad, hindavad ornitoloogid.

Eesti Ornitoloogiaühing vaidlustas esmalt põllumajandus- ja toiduameti 3. juuni otsuse. Kuna amet vaiet ei rahuldanud, pöördus ühing loodusväärtuste kaitseks ja õigusselguse saamiseks kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles