Odinets ja Valge arutlevad riigikohtuga vangide ja Vene kodanike valimisõiguse üle (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eduard Odinets.
Eduard Odinets. Foto: Kermo Benrot

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Eduard Odinets (SDE) ja aseesimees Jaak Valge (EKRE) kohtuvad täna Tartus riigikohtu liikmetega, et arutada riigikogu ja kohtute tööd ning põhiseaduslikkuse järelevalve teemasid.

Ühe teemana arutatakse kinnipeetavatele valimisõiguse andmise võimalusi. Riigikohus on seisukohal, et keeld, mille kohaselt ei või vanglakaristust kandev kinnipeetav parlamendivalimistel hääletada, ei ole põhiseadusega kooskõlas.

Samuti käsitletakse ettepanekut tunnistada kehtetuks Eestis elavate kolmandatest riikidest pärit välismaalaste hääletamisõigus kohalikel valimistel. Riigikogu kaheksa liikme algatatud eelnõu, mille järgi saaksid kohalikel valimistel osaleda üksnes Eesti ja Euroopa Liidu kodanikud, on läbinud riigikogus esimese lugemise.

Kohtumisel arutatakse ka esimese lugemise läbinud kohtute seadust muutvat eelnõu, mis näeb ette ulatuslikud muudatused kohtute juhtimises ja töökorralduses, ning haldusmenetluse seaduses plaanitavaid muudatusi, millega luuakse automaatse haldusmenetluse läbiviimise võimalus.

Teemaks on ka põhiseaduslikkuse järelevalve asjades arvamuse andmise kord ja põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seaduse võimalik muutmine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles