Kersti Kaljulaid: Kosovo on võtnud kursi Euroopale (1)

Postimees
Copy
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: Ain Liiva/Virumaa Teataja

Prištinas naiste, rahu ja turvalisuse teemalisel konverentsil viibiva ekspresidendi Kersti Kaljulaidi sõnul on Kosovo võtnud selge kursi Euroopale. «Elu on olnud selline, et olen käinud päris paljudes riikides, aga Kosovosse jõudsin tõesti esimest korda,» kirjutas Kaljulaid sotsiaalmeedias.

«Kahtlemata põnev riik, paljude kultuuride segunemispott, mis on võtnud üliselgelt kursi meie Euroopasse. Nad teevad vajalikke reforme, kasutavad muide ka eurot ning liitusid vabatahtlikult ka sanktsioonidega Venemaa vastu.»

«Samas, olukord piirkonnas on enne talve pehmelt öeldes kehv ja ka suhted Serbiaga on samuti arenenud ohtlikus suunas. Aga samas on tunda optimismi ja usku, et riik on võtnud õige kursi ja mitte uskunud Venemaa või Hiina lubadusi, erinevalt mõnest naaberriigist,» nentis Kaljulaid.

Eesti esimene naispresident kutsuti esinema konverentsile «Women, Peace, Security», mis on üldse suurim ja kõrgetasemelisim sedalaadi konverents, mida riik seni korraldanud on. Kaljulaidi sõnul oli seda ka korraldajate õhinast tunda.

«Vestlused puudutasid peamiselt tõsiasja, et naiste roll suurtes konfliktides – nagu sõjad – on viimaste aastakümnete jooksul jätkuvalt peamiselt olla passiivne ohver, mitte rahuvahendaja või -valvaja,» heitis Kaljulaid valgust konverentsil kõneldule. «Seejuures on tegelikult olemas toimivad meetodid, kuidas seda isegi intensiivsetes sõdades ära hoida, aga neid rakendatakse aina vähem, vaatamata rahvusvahelistele kokkulepetele, mida on muide ratifitseerinud ka Venemaa.»

Eestist ligi kaks korda suurema rahvaarvu ja neli korda väiksema pindalaga Kosovo on olnud aastaid inimõigustega kimpus. USA riigidepartemang kirjutab enda 2020. aasta raportis, et oluliste probleemidena jäävad Kosovos silma piirangud ajakirjandusele – sealhulgas vägivald või ajakirjanike vägivallaga ähvardamine –, valitsuse korruptsioon ja karistamatus, rünnakud etniliste vähemuste või muude marginaliseeritud kogukondade vastu.

Mis puudutab naiste õigusi Kosovos, siis keelustas sealne parlament niinimetatud süütusekontrolli või neitsilikkuse testid alles oktoobris. Nüüdsest aga on tegu kriminaalkorras karistatava inimõigusrikkumisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles