IAEA saadab vaatlejad kahte Ukraina tuumarajatisse

Copy
Rafael Grossi.
Rafael Grossi. Foto: Dimitar Dilkoff/Scanpix

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas esmaspäeval, et saadab lähipäevil vaatlejad kahte Ukraina tuumarajatisse.

IAEA kinnitas oma pressiteates, et organisatsiooni inspektorid on kõnealuseid objekte regulaarselt varemgi külastanud.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kutsus varem päeval vestluses IAEA peadirektori Rafael Grossiga saatma viivitamatult eksperdid uurima Ukraina objekte, mida Venemaa mainib nõndanimetatud räpase pommi väidetava väljatöötamiskohana.

«Vestluses peadirektor Rafael Grossiga kutsusin ma organisatsiooni üles saatma viivitamatult ametlikud eksperdid Ukraina rahumeelsetele objektidele, mida Venemaa kirjeldab valelikult räpase pommi väljatöötamiskohana. Ta nõustus,» sõnas Ukraina välisminister suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Erinevalt Venemaast on Ukraina on olnud ja jääb läbipaistvaks. Meil ei ole midagi varjata,» lisas välisminister.

NATO peasekretär oli enne seda hoiatanud, et Venemaa ei tohi eskaleerida Ukraina konflikti valeväidetega, et Kiiev kavatseb kasutada nõndanimetatud räpast pommi.

Jens Stoltenberg tegi avalduse seoses Moskva korduvate väidetega, et Ukraina võib sellise relva kasutusele võtta. Läänes on see tekitanud kartust, et Venemaa võib Kiievit süüdistades ise selle vallandada.

Alliansi peasekretäri sõnul rääkis Pentagoni juhi Lloyd Austini ja Briti kaitseministri Ben Wallace'iga Venemaa valeväidetest, et Ukraina valmistub omaenda territooriumil «räpast pommi» kasutama.

«NATO liitlased lükkavad selle väite tagasi. Venemaa ei tohi kasutada seda eskalatsiooni ettekäändena. Jääme vankumatuks oma toetuses Ukrainale,» kirjutas Stoltenberg suhtlusvõrgustikus Twitter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles