Halduslepingutega peatati kõrgkoolide rahaline allakäik

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Minister Tõnis Lukas ja ülikoolide rektorid allkirjastasid halduslepingud. Pildil vasakult Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, Tallinna Ülikooli rektor Tõnu Viik, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Ivari Ilja, Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm, Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land, Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser ja haridusminister Tõnis Lukas.
Minister Tõnis Lukas ja ülikoolide rektorid allkirjastasid halduslepingud. Pildil vasakult Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, Tallinna Ülikooli rektor Tõnu Viik, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Ivari Ilja, Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm, Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land, Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser ja haridusminister Tõnis Lukas. Foto: Tairo Lutter

Kuue avalik-õigusliku kõrgkooli rektorid allkirjastasid eile aasta algusest ootel olnud halduslepingud teadus- ja haridusministeeriumiga, sest valitsus lisab eelarvesse tegevustoetusteks veel 10 miljoni eurot ning valitsusliit on andnud kindla lubaduse kasvatada summat uuelt rahastamistasemelt igal aastal 15 protsenti.

Aastaid alarahastatud kõrgkoolide rektorid ei olnud nõus lepingutele alla kirjutama enne, kui valitsus tagab tegevuskulude kasvule vähemalt minimaalse katte. 2022. aasta riigieelarvesse pandud viis miljonit lisaeurot ei olnud ülikoolidele piisav. Nüüd lisati eelarvesse tegevustoetusteks veel 10 miljoni eurot ning uuelt rahastamistasemelt peab see igal aastal kasvama 15 protsenti. Sel aastal on kõrgkoole rahastatud eelmise aasta eelarve alusel.

Rektorid avaldasid eilsel pidulikul allkirjastamisel rahulolu, et kõrghariduse tulevik ei tundu enam nii tume, kui see oli aasta alguses, ning et rahastamine on lõpuks kännu tagant liikuma saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles