Suri korduvalt kapo huviorbiiti sattunud sotsioloog Aleksei Semjonov (2)

Postimees
Copy
Aleksei Semjonov
Aleksei Semjonov Foto: Sander Ilvest

Suri kremlimeelse tegevusega silma paistnud MTÜ Inimõiguste Teabekeskus käilakuju, sotsioloog Aleksei Semjonov.

75- aastase Semjonovi lahkumisest teatas muuhulgas Venemaa suursaatkond Eestis. Saatkond kirjutas ühismeedias, et Semjonov oli «oma ala haruldane professionaal, suure südamega mees». Saatkonna väitel andis Semjonov «olulise panuse riigi venekeelse elanikkonna huvide kaitsmisse».

Sotsioloogina töötanud Semjonov on eelkõige tuntuks saanud MTÜ Inimõiguste Teabekeskuse juhina. 1994. aastal loodud keskus on aastate jooksul tegelenud peamiselt Eesti venekeelse elanikkonnale õigusabi pakkumisega.

Semjonov sattus Inimõiguste Teabekeskuse tegevusega aastate jooksul mitmel korral kaitsepolitseiameti huviorbiiti. Näiteks mainiti, et 2016. aastal rahastati Kremlist MTÜ-de Inimõiguste Teabekeskus ja Vene Kool Eestis esindajate visiiti OSCE konverentsile Varssavis.

«Venemaa raha eest kinni makstud «sõltumatud Eesti kodanikuühiskonna esindajad» maalisid Eestist pildi, mis vastas täielikult sponsori ootustele: Eestis rikutavat vene laste õigust saada haridust emakeeles, siin vohavat massiline kodakondsusetus jne.,» märgiti aastaraamatus.

Semjonovist ja tema MTÜst on juttu ka teistes kapo aastaraamatutes.

Keskerakonda kuulunud Semjonov pälvis 2017. aastal Tallinna linnalt teenetemärgi. Linnapea Kõlvart ütles toona, et: «Semjonovi juhitav Inimõiguste Teabekeskus tegeleb üle 20 aasta inimõiguste realiseerimise ja kaitsega, osutades sealhulgas ka tasuta õigusabi».

Veel tänavu kevadel esitasid linnavolikogu Reformierakonna ja Isamaa fraktsioonid eelnõu, millega sooviti linna teenetemärk ära võtta nii Semjonovilt kui ka koolijuht Sergei Garanžalt. Keskerakonna juhitud linnavolikogu eelnõud menetlusse aga ei võtnud, tuues ettekäändeks, et Tallinna põhimäärus ei näe ette regulatsiooni teenetemärkide äravõtmiseks.

Yana Toom ühismeedias: poleks Semjonovit, poleks ka Toomi

Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Erik Tikan

Europarlamendi saadik Yana Toom (Keskerakond) avaldas Semjonovile ühismeedias järelhüüde. Toomi sõnul on Semjonov üks suunavaid inimesi.

«Poleks Semjonovit, poleks väga paljut, sealhulgas ka eurosaadik Toomi ja tema bürood. Usku inimõigustesse, jõudu võitluses,» märkis Toom.

«Aitäh, Aleksei. Püüame siin mitte oma nägu kaotada,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles