Korruptsioonivastase erikomisjoni eksjuht taunib Mart Helme käitumist (4)

BNS
Copy
Eduard Odinets.
Eduard Odinets. Foto: Kermo Benrot

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni endise esimehe Eduard Odinetsi (SDE) hinnangul on Mart Helme (EKRE) erikomisjoni praeguse esimehena oma ametipositsiooni kuritarvitanud ja volitusi ületanud.

«Pehmelt öeldes on jahmatav, kuidas Mart Helme on talle teatavaks saanud informatsiooni isiklikes ja oma erakonna poliitilistes huvides ära kasutanud. Tean oma kogemusest väga hästi, kui palju tundlikku teavet – nii isiklikku laadi kui ametialaseks kasutamiseks mõeldud infot – koondub erikomisjoni esimehe kätte,» tetas sotsiaaldemokraat Odinets BNS-ile.

Sellise infoga tuleb tema sõnul ümber käia äärmise ettevaatlikkusega, et kellegi maine ei saaks asjatult kahjustada.

«Mart Helme on väitnud, et ta esitas kuriteoteate eraisikust riigikogu liikmena, mitte erikomisjoni nimel. Ta on väitnud ka seda, et teate koostanud advokaadibüroo on kasutanud avalikel istungitel kõlanud avalikku infot. Samas on avalikkusele jäänud mulje, et tegemist oli komisjoni kui kollegiaalse organi seisukohaga,» tõdes Odinets.

Avalikkuse eksitamisest veelgi jahmatavam on Odinetsi hinnangul aga see, et Helme korraldusel saadeti juba 4. oktoobril kõik erikomisjoni käsutuses olevad materjalid, sealhulgas asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud ja sõnumisaladust sisaldavat teave, tema enda valitud advokaadibüroole, mille järel kuriteoteade sündiski.

«Näen erikomisjoni esimehe taolises käitumises selgeid ametipositsiooni kuritarvitamise tunnuseid. Korruptsioonivastane seadus sätestab, et kogutud materjalide edastamine – ja kui, siis ainult uurimisasutusele – on komisjoni otsus ja prerogatiiv,» märkis Odinets, kes juhtis korruptsioonivastast erikomisjoni 2021. aasta algusest tänavuse suveni.

Odinetsi sõnul keeldus Helme erikomisjoni istungil ütlemast, kes on tasunud advokaadibüroo teenuste eest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles