TÄISTUND ⟩ Aasta õpetaja tahab vene keeles õpetada pensionini (1)

, Täistund saatejuht
Copy

Aasta lasteaiaõpetaja Jelena Botškova ütleb, et kui kõik lasteaiad muudetakse eestikeelseks, lahkub ta töölt. Kanal 2 saade «Täistund» paljastas, et riiklik komisjon eesotsas Tõnis Lukasega andsid kõrge tunnustuse  koos 10 000 eurose preemiaga inimesele, kes rikub aastaid keelenõudeid ja oskab eesti keelt kõigest kojamehe tasemel. 

Miks te pidasite Aasta õpetaja galal tänukõne vene keeles?

Ma hakkasin rääkima eesti keeles, midagi oleks saanud ka eesti keeles jätkata, aga närvid ei lubanud. Mul oli raske. Kuigi ma oleksin saanud seda eesti keeles öelda, oli see siiski minu jaoks raske. See oli arvatavasti ehmatus ja ootamatus, mis lõi mind jalust.

Uue seaduse vastuvõtmise järel peavad kõik lasteaiaõpetajad 2024. aastast õpetama eesti keeles. On see teie puhul tehtav?

Uus seadus teeb valvsaks. Praegu tunneme, et peame oma tööga hüvasti jätma. Selleks, et eesti keeles rääkida, on mul vaja aega. Kas on võimalik, et mina kui õpetaja saavutaksin keeletaseme, et saaksin õpetada eesti keeles? Ei. Selleks saab olema teine õpetaja, mitte Jelena Botškova, konkursi võitja. Aga mida ta oskab lastele rääkida ja kuidas motiveerida? Me väljendame emotsioone emakeeles. Kuidas lohutada väikest last, kelle oled just vanematelt vastu võtnud ja hoiad süles – muidugi on see vene keeles.

Kas on võimalik, et mina kui õpetaja saavutaksin keeletaseme, et saaksin õpetada eesti keeles? Ei. 

Nii et see pole realistlik, et te pooleteist aastaga õpiksite ära eesti keele?

Ei. Ei, vaevalt suudan sellel tasemel keele ära õppida. Ilma praktikata Narvas, vaevalt. Võibolla B2 tase, aga mitte enam. (Hetkel vastab Jelena Botškova A2 tasemele, mis tähendab, et oskab rääkida mõned lihtsamad laused. Intervjuu toimub vene keeles. E.M-L)

Miks see on nii keeruline?

Ma olen ka selle peale mõelnud, mis mind veel peale õppimise aitaks. Aga kuni ma töötan ja ma töötan palju, ei ole mul võimalik lisaks sellele suurt õppekoormust võtta. Ma tõusen kell 5 hommikul, et minna tööle ja lõpetan kell 14. Mul on veel teine töö ning eesti keele õppimine on suur koormus minu jaoks.

Kui palju lisaaega te siis vajaksite?

Ma ei tea, kui palju aega mul vaja läheks, isegi raske on aimata. Need, kes said õppida ja kellel oli selleks soodumus, on juba keele selgeks saanud. Võibolla on jäänud need, kes väga hästi keeleõpet ei omanda. Füüsiliselt on lihtsalt raske, ei tea, äkki organismi bioloogilised omadused. Ei tea, vist nii. Ma ei tea, kui palju mul oleks vaja aega, et õppida ära eesti keel töö kõrvalt. Ei tea.

Teile on tehtud mitu ettekirjutust ja määratud sunniraha. Kas see ei pane õppima?

Minu meelest ei sunni trahv keelt õppima, see peaks olema inimese sisemine seisukoht. Õpetajatel, moraalsetel ja haritud inimestel on üsna kõrged nõudmised endale. See pole motiiv, mis mind sunniks õppima.

Saatuse irooniana saite riigilt preemiat 10 000 eurot, aga ärge kulutama parem hakake, sest sunniraha tõuseb 9600 euroni.

Nii kõrge trahv motiveerib juhatust mind vallandama, mitte keelt õppima. Ongi kõik. See on motiiv minu vallandamiseks. Ei suudeta maksta ja sellega lõpeb minu töö. Ongi kõik.

Ehk praegu annab riik teile autasu, aga pooleteist aasta pärast vallandab?

See on peaaegu nagu alandamine. Enne oli meie töö vajalik ja nüüd muutub mittevajalikuks. Ma ei saa antud teema puhul mitte midagi head tunda. Arvan, et ka teised õpetajad mitte. Teadmatus on kõige hirmsam. Meie taga on meie pere ja lähedased ja kuidas kõik läheb? Nende ja minu jaoks on see pingeline.

Nii kõrge trahv motiveerib juhatust mind vallandama, mitte keelt õppima. Ongi kõik.

Kas see on realsitlik, et siin Ida-Virumaal on aastaks 2024 kõik lasteaiad ning esimesed ja neljandad klassid eestikeelsed nagu plaanib valitsus?

Ma ei näe selles plaanis realistlikust. Ei näe. Isegi kui siin oleksid õpetajad, kes räägivad eesti keeles, on üsna raske mõista, kuidas kõik vene lapsed hakkavad õpetajaga rääkima eesti keeles. Õpetajate valmidus on madal minu meelest. 15 aasta pärast meie põlvkond lahkub ja tulevad õpetajad, kes on valmis eesti keeles õpetama. Nagu sügis asendab suve, tuleb talv ja nii samuti lahkuvad vene keelt kõnelevad õpetajad pensionile ja tulevad noored keeleteadmistega asemele. Minu meelest oleks see loomulik. Ülevalt käsuna saab seda teha, kuid vaevalt sellest midagi välja tuleb. Saame ju käskida roosidel talvel õitseda, aga kas nad hakkavad õitsema?

Mis teist isiklikult saab aastal 2024?

Ma arvan, et otsin teise töö. Võimalik, et jään pedagoogika valdkonda, kuid teises suunas. Võibolla jään koduseks. Võibolla meie pere kolib, kuid see oleks suur perekondlik otsus. Kõik need variandid on laual. Palju erinevaid tundeid, mis panevad mind muretsema. Sa pole vajalik, see on solvumistunne, kuid allaandmine ei ole minu meetod. Ma hakkan otsima võimalusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles