Erakondade reitingud nädalaga suurt muutust ei toonud (4)

BNS
Copy
Kaja Kallas ja Martin Helme
Kaja Kallas ja Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Viimase nädalaga erakondade toetusprotsentides märkimisväärseid muutusi ei toimunud, mis tähendab, et kindla liidrina jätkab Reformierakond ja järgnevad Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ning Keskerakond.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS-i koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,6 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 27,4 protsenti ja Keskerakonda 13,8 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Viimase nädalaga erakondade toetusprotsentides märkimisväärseid muutusi ei toimunud. See tähendab, et neli nädalat toetust kasvatanud Reformierakonna tõus peatus ning samuti on praeguseks peatunud eelmisel nädalal rekordiliselt madalale langenud Keskerakonna langus.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 8,9 protsendiga, Isamaa 7,3 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 6,9 protsendiga

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,8 protsendi ja opositsioonierakondi 41,2 protsendi vastajatest.

Tartu ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul Reformierakonna toetus langes pisut ja Keskerakonna oma tõusis, kuid praegu ei ole võimalik veel öelda, kas tegemist on eelnevate nädalate trendide muutumise või mööduva kõikumisega.

«Üleüldiselt on jätkuvalt languses eelistuseta valijate osakaal. See tähendab, et need valijad, kes vahepeal olid oma eelistuste osas segaduses, on nüüd hakanud oma valikuid jälle tegema. Keskerakonna puhul tundub, et hetke positsioonide paranemine on tulnud ennekõike eesti valijate ridadest. Ning kuigi EKRE üleüldine toetus sel nädalal väga palju ei kasvanud, on viimasel nädalal märgata nende toetuse hüppelist kasvu vene valijate hulgas. Oktoobri lõpuks oli rahvuskonservatiivide toetuse tase vene valijate hulgas rekordilised 20 protsenti. Tasub meeles pidada, et vene valijate hulgas on eelistuseta valijate osakaal väga kõrge - hetkeseisuga ei ole erakondlikku eelistust enam kui pooltel vene valijatest,» rääkis Mölder.

Kui riigikogu valimised peaksid toimuma täna, siis saaks sellises riigikogus Reformierakond ilmselt 37 kohta, EKRE 30 kohta, Keskerakond 14 kohta, Eesti 200 kaheksa kohta ning Isamaa ja sotsiaaldemokraadid mõlemad kuus kohta.

«Praegusel valitsuskoalitsioonil oleks kokku 49 kohta, eelmisel Reformierakond-Keskerakond valitsusel 51 kohta ning EKRE-Keskerakond-Isamaa valitsusel 50 kohta. Napp riigikogu enamus oleks ka Reformierakond, Eesti 200 ja sotsid valitsusel 51 kohaga. Jõudude tasakaal sellises riigikogus oleks jätkuvalt äärmiselt habras,» tõdes ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles