Kallas: Jüri Ratas ei juhi riigikogu istungit (25)

Postimees
Copy
19.01.2022. Tallinn. Erakondade esimeeste debatt elektrikriisi küsimuses saates «Esimene stuudio». Kaja Kallas ja Jüri Ratas. Foto: Eero Vabamägi, Postimees
19.01.2022. Tallinn. Erakondade esimeeste debatt elektrikriisi küsimuses saates «Esimene stuudio». Kaja Kallas ja Jüri Ratas. Foto: Eero Vabamägi, Postimees Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu infotund küttis täna taas kirgi. Toimunule andis oma hinnangu seal küsimustele vastanud peaminister Kaja Kallas (RE), kes oli eriti kriitiline spiiker Jüri Ratase (KE) suhtes.

«Jüri Ratas ei juhi riigikogu istungit. Laseb ette lugeda riigikogu suures saalis kinnise kohtuistungi materjale. Kohtuistungid on kinniseks kuulutatud laste kaitseks,» kirjutas Kallas Twitteris.

Kallas viitas EKRE fraktsiooni esimehe Martin Helme käitumisele, kes luges saalis ette Marko Mihkelsoni vastu esitatud salajasest hagist kohatute piltide kirjeldusi.

Helme soolo järel võttis sõna ka Ratas ise, kes taunis EKRE juhi käitumist: «Hea küsija, ma mõistan kogu seda poliitilist debatti poliitikute vahel ja täiskasvanute vahel. Aga ma saan öelda juhatajana, et ma ei pea õigeks, kuidas last kirjeldatakse. Ma saan aru, et teie tsiteerisite mingisugust uudise lõiku, aga ma arvan, et see teema, need laused ei ole siin saalis kohased just seetõttu, et tõesti neid lapsi kaitsta. See on minu tunnetus ja ma soovisin selle maha öelda Riigikogu infotunni juhina. See, et käib üks pingpong kahe erakonna vahel, sellest ma saan poliitiliselt aru. Aga need lapsed, kogu see kirjeldus ei ole minu arvates mitte kuidagi siin kohane.»

Mart Helme Kallasele: lõpetage laimamine või anname teid kohtusse

Riigikogu liige Mart Helme (EKRE) ütles kolmapäeval riigikogu infotunnis peaminister Kaja Kallasele, et kui ta ei lõpeta laimamist, annab EKRE fraktsioon ta kohtusse.

«Ma protesteerin selle vastu, et peaminister mind laimab jälle puldist. Minul ei ole mingisuguseid asju, mida mina ei teaks oma mõisa renoveerimisega seoses. Ja see, et tema midagi teab väidetavalt, on laim,» ütles Helme.

«Me teame väga hästi, kuidas eriteenistused töötavad, erinevalt teist, kes te peate ainult kogu aeg mingeid meie erakonna vastaseid süüdistuskõnesid, milledel ei ole alust, mis on laim – algusest peale laim. Lõpetage laimamine! Vastasel korral, tõepoolest, me võtame fraktsiooni koosolekul vastu otsuse: me kõik anname teid – 19 saadikut – anname teid kohtusse, kui te seda laimamist ei lõpeta,» lausus Helme.

Ta tõstatas riigikogus üles Marko Mihkelsoni teema. «Antud juhul küsimus Marko Mihkelsonist ja julgeolekust on täpselt see: konks on sisse löödud ja ta teeb seda, mida ta peab. Nüüd, küsimus on selles, kes on selle konksu sisse löönud ja kelle käske ta täidab. Kas ta käib Moskvas aru andmas vahetult enne Krimmi annekteerimist ja vahetult enne täiemahulise Ukraina sõja puhkemist? Või käib ta meie eriteenistuste konksu otsas kusagil midagi tegemas?» küsis Helme.

Kallas vastas seepeale, et Helme väitis, justkui Mihkelson oleks kompromiteeritav. «Ei ole, kui see protsess oli ka julgeolekuasutustele teada. Siis võiks öelda, et kui on midagi sellist, mis võiks varju heita ja kardaks selle avalikuks tulemist, siis saaks võib-olla šantažeerida. Te teate ilmselt omast käest väga hästi, kuidas ikkagi oli selle mõisa renoveerimisega,» lausus Kallas.

Peaministri sõnul ei saa Mihkelsoni tegevust vaadates kuidagi öelda, et Mihkelson tegutseb Venemaa huvides, pigem vastupidi. «Pigem on ta selgelt oma arvamust avaldanud ja Ukraina eest seisnud ja kaitsnud neid seisukohti ka siin, olnud eestvedaja väga olulistel teemadel, nii et seda näitavad tema teod,» vastas Kallas.

BNS

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles