Scholz kutsus taas Putinit üles Ukrainast vägesid välja viima

BNS
Copy
Saksa kantsler Olaf Scholz Hanois.
Saksa kantsler Olaf Scholz Hanois. Foto: LUONG THAI LINH/Scanpix

Saksamaa kantsler Olaf Scholz avaldas pühapäeval kahetsust Venemaa presidendi Vladimir Putini otsuse üle mitte osaleda Balil toimuval tööstusriikide ühenduse G20 tippkohtumisel ja kutsus teda taas üles Ukrainast lahkuma, vahendas sakslaste väljaande Handelsblatt informatsiooni ukrainlaste meediakanal Unian.

Vietnamis viibides ütles Scholz ajakirjanikele, et oleks õnnelik, kui Venemaa president ümber mõtleks.

«Oleks tore, kui president Putin läheks G20 tippkohtumisele. Aga siis peaks ta silmitsi seisma kõigi küsimuste ja kogu kriitikaga, mida paljud maailma riigid on valmis tõstatama ja esitama. Võib-olla sellepärast ta seal ei osalegi,» sõnas Scholz.

«Ma ei usu, et midagi viimasel sekundil selles osas muutub,» lisas kantsler.

Kantsler kutsus Putinit samas taas üles Ukrainast vägesid välja viima ja tegema ettepanekuid, mis aitaksid kaasa rahu saavutamisele.

«Tegemist ei ole mingil juhul läbirääkimistega, kus Venemaa seal dikteerib midagi rahu osas. Pigem peaks see puudutama Ukraina terviklikkust ja suveräänsust,» rõhutas kantsler.

G20 tippkohtumine peetakse 15.-16. novembril Bali saarel.

USA president Joe Biden, kes nimetab Putinit sõjakurjategijaks, on varem öelnud, et tal ei ole mingit kavatsust Vene riigipeaga Balil kohtuda. Biden ise viibib juba saarel. Putini osavõtu üle oli mitu kuud spekuleeritud, kui lõpuks teatati 10. novembril tema loobumisest.

Vene välisminister Sergei Lavrov saabus juba pühapäeval Bali saarele tippkohtumisele ja asendab seal Putinit. Lavrovi ootab tõenäoliselt kõnelustel terav kriitika seoses Venemaa kallaletungiga Ukrainale ja ähvardusega kasutada konfliktis tuumarelva.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas pühapäeval, et osaleb interneti vahendusel G20 tippkohtumisel, mis toimub 15.-16. novembril Indoneesias, edastas ukrainlaste meediakanal Unian.

«Me valmistume juba praegu väga aktiivselt Ukraina jaoks väga oluliseks nädalaks. Diplomaatiliseks nädalaks. G20 tippkohtumine toimub Indoneesias. Meie seisukohti tutvustatakse seal väga põhjalikult,» ütles riigipea igaõhtuses pöördumises rahva poole.

Zelenskõi sõnul osaleb ta veebivormingus.

«Paljudele praegu tõstatatud küsimustele anname avalikud vastused. Avalikud vastused, et kõik meie inimesed ja partnerid neid kuuleksid. Igaüks, kes meid toetab. Minu pöördumine on juba teisipäeval,» lisas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles