FOTOD ⟩ Täna tähistati vabadussõjas langenud õpetajate ja õpilaste mälestussamba avamise 95. aastapäeva

BNS
Copy

Esmaspäeval, 14. novembril tähistatakse vabadussõjas langenud õpetajate ja õpilaste mälestussamba ehk Reaali Poisi avamise 95. aastapäeva.

Mälestussammas avati 13. novembril 1927 ja see on läbi ajaloo olnud üks tuntumaid Eesti vabaduse sümboleid. 14. novembril toimub reaalkooli aulas vabadussõjaaegsete relvade näitus, Vene teatris ajalookonverents ja Reaali poiss on ehitud Ukraina lipu värvidesse.

Ajalookonverentsil astuvad üles Tallinna reaalkooli ning Jakob Westholmi, Gustav Adolfi, Hugo Treffneri ja Rakvere riigigümnaasiumi gümnasistid, kes meenutavad Reaali poisi lugu ja langenud õppursõdureid.

«Kuigi reaalkooli aulas on mälestustahvel kõigi vabadussõjas langenud realistide nimedega, meenutame iga viie aasta tagant kõigi Eesti õpetajate ja õpilaste kangelaslikkust vabadussõjas. Seepärast oleme kutsunud osalema koole üle Eesti ning teeme konverentsi ettekanded kättesaadavaks reaalkooli veebilehel kõigile,» ütles ajalooõpetaja Heli Ahun.

Reaali poiss on oma 95. aastapäeval saanud sini-kollase valgustuse. Tallinna reaalkooli direktor Ene Saar ütles, et sellega avaldab reaalkool austust Ukraina õpetajatele ja õpilastele, kes on langenud Vene agressiooni vastu võideldes.

«Reaalkool on uueks akadeemiliseks koduks enam kui kahekümnele Ukrainast pärit sõjapõgenikule,» selgitas Ene Saar reaalkooli panust Ukraina abistamisse. Lisaks toimuvad reaalkoolis igal nädalal Ukraina-teemalised loengud, mida peavad oma ala tippasjatundjad – Kaimo Kuusk, Kusti Salm, Jonatan Vseviov, Kersti Kaljulaid, Kalev Stoicescu ja paljud teised.

Ukrainlased võitlevad oma iseseisvuse eest nagu eestlased vabadussõjas – ennastsalgavalt ülekaaluka vaenlase vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles