100 nägu ⟩ Jerome Powell: doktorikraad inimestega läbisaamises (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Jerome Powell.
Jerome Powell. Foto: Drew Angerer

Jerome Powellist peavad lugu pea kõik, kes temaga kokku puutuvad – nii Valge Maja kui ka Föderaalreservi ametnikud, aga ka mõlema partei rahvasaadikud.

Kui USA keskpanga (Föderaalreservi ehk Fedi) juhi Jerome H. Powelli ametiaja esimene tähtaeg aasta tagasi täis sai, võttis president Joe Bidenil tükk aega, enne kui otsustas anda Powellile võimaluse veel maailma mõjuvõimsaimat keskpanka juhtida.

On ju Biden demokraat ning Powell vabariiklane, kelle esitas esimeseks ametiajaks president Donald Trump.

Hiljem Trump kahetses oma otsust ning kritiseeris Powelli ja otsis võimalusi isegi tema tagandamiseks, sest Fed jätkas 2019. aastal intressimäärade tõstmist.

Hiljem hakkas keskpank küll taas kiiresti intressimäärasid langetama, kuid seda alles koroonapandeemia puhkemisel. Kui koroonaviiruse pandeemia 2020. aasta märtsis puhkes, reageeris Powelli juhitav Fed imekiiresti, alandades baasintressi varasemalt 1,5 protsendilt nullini ning asus ostma 700 miljardi dollari väärtuses riiklikke ja munitsipaalvõlakirju.

Sama kiiresti reageeris Powelli juhitud Fed selle aasta alguses vohama hakanud inflatsioonile, alustades intressimäärade tõstmist märtsis ning korrates intressitõusu veel ja veel.

«Tal ei ole küll doktorikraadi majanduses, aga tal on doktorikraad inimestega läbisaamises,» iseloomustas Powelli erakapitalifirma Carlyle kaasasutaja David Rubenstein.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles