Reitingud: Reformierakonna toetus on taas tõusnud üle 33 protsendi (15)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Tairo Lutter

Erakondade reitingutabeli liidri Reformierakonna toetus on taas tõusnud üle 33 protsendi ja oma tulemust on parandamas ka kolmandal kohal olev Keskerakond, samal ajal aga teisel kohal oleva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetusnäitaja on langenud.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,2 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 26,1 protsenti ja Keskerakonda 15,3 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal oleva Reformierakonna toetus püsib stabiilne ning nädalaga märkimisväärselt ei muutunud. Teisel kohal oleva EKRE toetus langes nädalaga ühe protsendipunkti võrra ning kahe populaarseima erakonna vahe on praegu 7,1 protsendipunkti.

Värskete tulemuste põhjal on pärast oktoobri lõpus rekordmadalale tasemele langemist tõusvas trendis liikumas Keskerakonna toetus. Viimase nädalaga suudeti toetust kasvatada 1,2 protsendipunkti võrra ning viimase kolme nädalaga on toetus tõusnud 2,1 protsendipunkti võrra.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 8,7 protsendiga, Isamaa 7,2 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 6,5 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,9 protsenti ja opositsioonierakondi 41,4 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul näitavad selle nädala erakondade toetusnumbrid, et Reformierakonna positsioon EKRE ees on paranenud. Kui septembri lõpus langes Reformierakonna toetus 30 protsendi peale, siis praeguseks on see tõusnud kolme protsendipunkti võrra ning samas on EKRE toetus viimastel nädalatel mõnevõrra langenud.

«Nagu ka eelmisel nädalal, näeme ka praegu, et see langus on toimunud ennekõike eestlastest valijate hulgas ning vene valijate seas püsib EKRE toetus rekordkõrge, umbes 25 protsendi juures. Kolmandal kohal on oma positsioone jõudsasti parandanud Keskerakond, kelle toetus on tõusnud taaskord üle 15 protsendi. Kusjuures Keskerakond on viimastel nädalatel olnud ainus erakond, kelle toetajate absoluutarv on kasvanud. Erakonna toetus on viimasel ajal kasvanud jõudsalt just eesti valijate hulgas ning see kasv hetkel paistab jätkuvat. Kindlasti ei olda veel oma madalseisust väljas, kuid on ilmne, et vähemalt praeguseks on kõige keerulisem moment ehk möödas,» rääkis Mölder.

Kui riigikogu valimised peaksid toimuma praegu, siis saaks Reformierakond sellises riigikogus 37 kohta, EKRE 28 kohta, Keskerakond 16 kohta, Eesti 200 kaheksa kohta ning Isamaa ja sotsid mõlemad kuus kohta.

«Praeguse valitsuse jätkamiseks sellises riigikogus toetust ei oleks. Küll aga saaksid omavahel valitsuse moodustada Reformierakond ja Eesti 200, valides endale kolmandaks koalitsioonipartneriks kas sotsid või Isamaa. Samuti võiksid valitsuse moodustada Reformierakond ja Keskerakond. EKRE, Keskerakond, Isamaa valitsusel jääks praeguse seisuga Rrigikogu enamusest puudu üks koht. Võimude tasakaal sellises riigikogus püsib äärmiselt habras ning ühelgi realistlikul koalitsioonil ei ole selgelt ülekaalu,» lisas Mölder.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles