Tallinn kehtestab arendajatele ühtsed reeglid avaliku taristu rajamiseks

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna kesklinna planeeritav Liivalaia elu- ja  ärikvartal.
Tallinna kesklinna planeeritav Liivalaia elu- ja ärikvartal. Foto: Kapitel

Kui siiani otsustati arendajate kohustused avalike tänavate, parkide ja muude avalikuks kasutamiseks mõeldud taristuelementide rajamiseks iga kord läbirääkimiste käigus, siis nüüd valmistub Tallinn kehtestama selle jaoks kindlaid reegleid.

Abilinnapea Vladimir Sveti sõnul võib see teema esmapilgul tunduda väga tehniline, aga tegelikult on sellel määrav tähtsus Tallinna lähiaastate arengu jaoks. «See määrus kirjeldab protseduuri, kuidas linn ja arendaja lepivad omavahel kokku selles, kui palju arendaja maksab tänavate, parkide, kanalisatsiooni ja muude konkreetse arendusega seotud rajatiste ja erandkorras ka ehitiste rajamise eest, kui need on vajalikud mitte ainult konkreetse arenduse, vaid ka teiste linnakodanike jaoks. Siiani linnal puudus ühtne kord selliste küsimuste menetlemiseks ja neid küsimusi otsustati läbirääkimiste käigus,» rääkis Svet.

Sveti sõnul kirjeldab uus määrus selgelt protseduuri nii arendaja kui ka ametniku seisukohast ja tagab protseduuri läbipaistvuse. «See vähendab oluliselt riske linnale või arendajale liiga kahjulike kokkulepete saavutamiseks. See tagab, et arendajaid koheldakse võrdselt ja läbipaistvalt ning see võimaldab arendajatel juba detailplaneeringu algusjärgus prognoosida, kui palju nad peavad panustama avaliku taristu rajamisse,» selgitas Svet.

Ta lisas, et määruse puhul on oluline ka kaasrahastamise määra arvutamise reegel, mille alusel hakatakse määrama, kui palju üks või teine arendaja peab panustama ja seda sõltuvalt krundi otstarbest.

Kui arendatakse näiteks elamumaad, on kaasrahastamise määr 20 eurot ehitusõiguse maapealse brutopinna ruutmeetri kohta, millele lisandub ehitushinnaindeksi komponent. Samas võivad erandina pooled kokku leppida suuremas kaasrahastamise kohustuses, kuid seda juhul, kui kavandatava arendusega kaasneb Tallinna linnal vajadus korraldada mahukamaid ehitustöid, mille kuludest moodustab kaasrahastamise määra kohane summa vaid ebaolulise osa ning täiendava rahastamiseta ei oleks ehitamine üldse võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles