100 nägu ⟩ Roman Gribov: saatis vene sõjalaevad sinnasamusesse

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Roman Gribov.
Roman Gribov. Foto: CHERKASY REGIONAL STATE ADMINISTRATION/Reuters/Scanpix

Ukraina mees, kes ei kartnud endale suunatud kahureid ning saatis Vene sõjalaevad sinnasamusesse.

Vene sõjalaev, mine pe*se!
Vene sõjalaev, mine pe*se! Foto: Andrii Jermolenko

Roman Gribovist sai Ukraina vastupanu sümbol sõja esimesel päeval, kui Ukraina avaldas Ussisaare kaitsjate ja Venemaa sõjalaeva vahelise raadioside salvestuse. Vene sõjalaev pani väikesel saarel olnud Ukraina sõdurid ultimaatumi ette, kas anda alla või jääda pommirahe alla.

Pärast lühiajalist vaikust oli kuulda Romani häält vaikselt ütlemas kolleegile, et noh, see ongi kõik, ning küsimas, kas peaks nad pe*se saatma, millele kõlas vastus, et igaks juhuks võiks. Seejärel kõlaski Gribovi sümboolne vastus Vene nõudmistele: «Vene sõjalaev, mine mu**i!»

Tegemist oli Koljat vs Taavet momendiga. See inspireeris Ukraina sõdureid ja rahvast sõja alguspäevil, mil pealetungivad Vene väed Ukrainas veel domineerisid ning olukord tundus paljudele lootusetu. Kuna esialgu arvati, et piirivalvurid hukkusid Vene sõjalaevade pommide all, süstis see inimestesse vaprust, ohvrimeelsust ning tahet anda endast kõik massiivse vastase vastu, kelle alistamine tundus olevat vaid soovunelm. Selline trots ongi Ukraina edu valem.

Hiljem tuli välja, et osa Ussisaare kaitsjaid jäi siiski üllatuslikult pärast pommitamist ellu ning nad langesid venelaste kätte vangi. Venelased hoidsid meest ja tema kaasvõitlejaid ligi kuu aega vangistuses, kus neid näljutati ja peksti. Gribov vabanes vangide vahetuse tagajärjel ning talle anti kodumaale naastes orden vapruse eest. 

Ussisaare legendaarsed kaitsjad, kes Vene sõjalaeva pe*se saatsid.
Ussisaare legendaarsed kaitsjad, kes Vene sõjalaeva pe*se saatsid. Foto: Internet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles